René Nyberg till Berlin, Risto Piipponen till Nicosia och Kauko Jämsén till Sofia

Republikens president har beslutat om följande ambassadörsutnämningar:

René Nyberg Finlands ambassadör i Moskva, utrikesrådet René Nyberg blir ambassadör i Berlin från den 15 juli. Nyberg kom till ministeriet 1971 och har tjänstgjort vid ambassaden i Moskva, generalkonsulatet i Leningrad, ambassaderna i Bryssel och Bonn samt som Finlands ESSK-ambassadör i Wien. Vid ministeriet har han fungerat som generalsekreterare för Finlands och Sovjetunionens ekonomiska samarbetskommission och vid politiska avdelningen bland annat som chef för säkerhetspolitiska byrån och som linjechef samt som linjechef för Östlinjen. I mitten av 1990-talet fungerade han också som ordförande för OSSE:s Minsk-grupp. Sedan år 2000 har han varit ambassadör i Moskva.

Risto Piipponen Utrikesrådet Risto Piipponen utses till chef för den ambassad som skall öppnas i Nicosia, Cypern, från den 1 juli. Piipponen kom till ministeriet 1987 och har fungerat vid Finlands EU-representation i Bryssel och vid Finlands ambassader i Canberra, Alger och Paris. Han har även arbetat vid EFTA-sekretariatet. Inom ministeriet har han tjänstgjort vid handelspolitiska avdelningen och utvecklingssamarbetsavdelningen, vid EU-sekretariatet och, från år 2000, som chef för Europaavdelningens enhet för allmänna EU-frågor och samordning. Han ingår även i Finlands förhandlingsdelegation vid 2003 års regeringskonferens.

Kauko Jämsén S:t Petersburgs generalkonsul, utrikesrådet Kauko Jämsén blir ambassadör i Sofia, Bulgarien från den 1 februari 2005. Jämsén kom till ministeriet 1975 och har tjänstgjort vid konsulatet i Marseille, ambassaden i Moskva, generalkonsulatet i Leningrad och ambassaden i Washington. Inom ministeriet har han fungerat vid politiska och handelspolitiska avdelningarna, som biträdande generalsekreterare för Finlands sekretariat för Finlands och SEV:s samarbetskommission samt som ställföreträdare för Östlinjens linjechef. Sedan 2001 har han varit Finlands generalkonsul i S:t Petersburg.