Rauhanvälitys tärkeä osa Suomen ulkopolitiikkaa

Ulkoministeri Timo Soini nimitti tällä viikolla kansanedustaja Pekka Haaviston erityisedustajakseen alueellisessa rauhanvälityksessä, painopisteenä Afrikka.

Ulkoministeri Timo Soini ja kansanedustaja Pekka Haavisto lehdistötilaisuudessa ulkoministeriössä 20.8.2015, kuva: Anna Vihanta

Nimitys on Haavistolle henkilökohtainen palkaton tehtävä, jota hän hoitaa kansanedustajan tehtävänsä ohella. Ulkoministeri Timo Soini painotti lehdistötilaisuudessa sitä, että rauhanvälitys on tärkeä osa nykyisen hallituksen toimintaa ja Suomen pitkän ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan mukaista.

Soinin mukaan Pekka Haaviston nimitys erityisedustajaksi vahvistaa osaltaan Suomen panostusta kansainväliseen rauhanvälitykseen ja kriisien ennaltaehkäisyyn.

Soini korosti Haaviston kokemusta erityisesti Afrikan Sarven alueella ja piti tämän roolia Suomen konkreettisen maatason työn edistäjänä tärkeänä.

Soinin mukaan myös uskontojen välisen dialogin ymmärtäminen on tärkeää. Suomella voi olla iso rooli esimerkiksi tähän liittyvien kohtaamisten järjestämisessä ja fasilitoinnissa.

Haavisto piti tärkeänä sitä, että Suomi jatkaa myös tämän hallituksen myötä rauhanvälityksen linjaansa ja toimii aktiivisena osapuolena rauhanrakentamisessa maailmalla. Yhtenä keskeisistä haasteista Haavisto pitää EU:hun kohdistuvaa siirtolais- ja pakolaisvirtaa Välimerellä.

Konflikteista tarvitaan ensikäden tietoa

"Samaan aikaan kun puhutaan siitä, mitä Välimerellä voi tehdä, pitäisi kiinnittää yhä enemmän huomiota siihen, mistä ihmiset ovat lähteneet liikkeelle, ja mitkä ovat olleet olosuhteet ja tilanteet", Haavisto sanoi.

Lähtökohdat ovat monimuotoisia, muun muassa sota ja pommitukset, ihmisoikeusloukkaukset, autoritääriset hallitukset ja ympäristönmuutos. Pitäisi siis kiinnittää huomiota siihen, miten näihin olosuhteisiin ja lähtötilanteisiin voitaisiin vaikuttaa.

Haaviston mukaan erityisen tärkeää on myös se, että konflikteista ja alueista olisi olemassa ensikäden tietoa, jonka avulla isoja instituutioita voi ohjata tekemään relevantteja asioita rauhanvälityksen tukena.

rauhanvälitys