Stark koppling mellan fredsmedling och skyldigheten att skydda

Skyldigheten att skydda är ett aktuellt tema i internationell politik. Den innebär staters och det internationella samfundets ansvar att skydda civilbefolkningen och att förebygga och lösa kriser. Utrikesministeriet ordnade ett seminarium där man diskuterade fredsmedlingens roll i verkställandet av skyldigheten att skydda och i förebyggande av kriser.

På bilden från vänster: Utrikespolitiska institutets programchef Juha Jokela, utrikesminister Erkki Tuomioja, professor Ed Luck och CMI:s verkställande direktör Tuija Talvitie. På bilden från vänster: Utrikespolitiska institutets programchef Juha Jokela, utrikesminister Erkki Tuomioja, professor Ed Luck och CMI:s verkställande direktör Tuija Talvitie. Foto: UM

Fredsmedling har under flera år varit en prioritet i Finlands utrikespolitik. Skyldighet att skydda är ett koncept som blivit allt viktigare i internationell politik. Principen gäller både stater och det internationella samfundets kollektiva skyldighet att skydda civila mot internationella brott såsom folkmord, krigsförbrytelser, etnisk rensning och brott mot mänskligheten.

”Kopplingen mellan fredsmedling och skyldigheten att skydda är uppenbar. En av fredsmedlingens viktigaste uppgifter är att förhindra att konflikter tillspetsas och blir våldsamma så att de leder till sådana brott som skyldigheten att skydda gäller”, sade utrikesminister Erkki Tuomioja i sin öppningsanförande angående tanken bakom seminariet. Det ordnades i samarbete mellan utrikesministeriet och Utrikespolitiska institutet och behandlade betydelsen av fredsmedling i verkställandet av skyldigheten att skydda.

Minister Tuomioja berättade att Finland kommer att fortsätta sitt arbete för att främja fredsmedling i FN och andra internationella organisationer. Finland ska också söka finna sätt att stärka det internationella stödet för skyldigheten att skydda.

Seminariets huvudtalare var professor Ed Luck, tidigare rådgivare i frågor rörande skyldigheten att skydda till FN:s generalsekreterare. Luck framhöll att verkställandet av skyldigheten att skydda inte bara handlar om att använda militära maktmedel. I enlighet med kapitel VI i FN-stadgan är också diplomatiska metoder och fredsmedling av central betydelse. Enligt Luck är kopplingen mellan just fredsmedling och skyldigheten att skydda en intressant tanke som inte ännu fått tillräckligt med utrymme i den internationella debatten.

Tre experter kommenterade Lucks anförande. Verkställande direktören för Crisis Management Initiative Tuija Talvitie påminde om fredsmedlingens ”osynliga resultat” i känsliga situationer som lätt tillspetsas och leder till internationella brott. Till exempel valet i Sierra Leone under mycket instabila förhållanden 2012 avlöpte utan våld.

Professor Peter Wallensteen från Uppsala gav en överblick av hur konflikternas natur har förändrats under de senaste decennierna från mellanstatliga till inomstatliga. Han lade också fram statistik över fredsmedlingens inverkan på om våldsamheterna upprepas. Sedan 1980-talet har antalet konflikter som blossat upp på nytt efter att de tagit slut som resultat av förhandlingar märkbart minskat. Å andra sidan har procenten upprepade konflikter vuxit när den ena parten vunnit.

Riksdagsledamot Pekka Haavisto som innehaft flera FN- och EU-uppdrag i olika krisområden, bland annat i Sudan och i Afrikas horn, betonade vikten av att lägga märke till tidiga signaler så att man kan ingripa i konflikterna i tid. FN:s säkerhetsråd kan befullmäktiga regionala organisationer för att lösa konflikter, men de regionala organisationerna borde bättre kunna förmedla information till säkerhetsrådet och på så vis också kunna påverka uppåt, var ett av Haavistos budskap.

Seminariet samlade en bred publik bestående av tjänstemän, forskare, företrädare för frivilligorganisationer och diplomater. Foto: UM Seminariet samlade en bred publik bestående av tjänstemän, forskare, företrädare för frivilligorganisationer och diplomater. Foto: UM

Arbetet med att förnya Finlands FN-strategi inleddes

Seminariet var det första i en serie seminarier som ordnas av utrikesministeriet med anledning av att Finlands FN-strategi ska förnyas. Ministeriet vill föra fram aktuella FN-frågor och erbjuda en bredare publik möjligheten att delta i diskussionen. Under vårens lopp kommer det också att hållas seminarier om mänskliga rättigheter, FN:s fredsmedling, utvecklingsagendan efter 2015 och internationell rätt.

YK