Ändringen av lagen om fredsbevarande verksamhet till riksdagen redan nästa vår
Enligt utrikesminister Erkki Tuomioja kommer förslaget till ändring av lagen om fredsbevarande verksamhet att kunna avlåtas till riksdagen redan våren 2005. Tuomioja talade vid utrikesministeriets morgonkaffe tisdagen den 10 november.
Regeringens utrikes- och försvarspolitiska utskott beslutade i fredags att inrätta en arbetsgrupp som skall bereda lagförslaget. Arbetsgruppen kommer att inleda sitt arbete ännu före årsskiftet. Avsikten är att utredningen skall stå klar våren 2005. Enligt Tuomioja var planen att man först skulle behandla den säkerhets- och försvarspolitiska redogörelsen och därefter utreda vilka lagändringsbehov den föranleder. De positiva och snabba framsteg som gjorts vid beredningen av Europeiska unionens snabbinsatsstyrkor ledde emellertid till att ändringen av lagen om fredsbevarande verksamhet måste ske i snabbare takt än planerat.
Tuomioja sade sig vara nöjd med att EU:s snabbinsatsstyrkor blir verklighet och med att detta inte verkar ge upphov till några nya skiljelinjer inom EU.
Tuomioja förutspådde att Europeiska unionens försvarsetapper kommer att genomföras, även om det konstitutionella fördraget inte skulle godkännas. "I själva verket skulle det inte innebära något större bakslag för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, eftersom så gott som alla de frågor som införts i det nya grundlagsfördraget för att stärka och utveckla den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken redan är under genomförande. De flesta av dem är av sådan art att de inte nödvändigtvis kräver någon rättslig grund i det nya konstitutionella fördraget", sade Tuomioja.
Angående beslutsfattandet i samband med utsändande av EU:s snabbinsatsstyrkor konstaterade Tuomioja att det är riksdagen som i sista hand fattar beslut om huruvida trupper skall sändas och om deras mandat. Tuomioja påpekade att riksdagens beslut alltid föregås av EU:s enhälliga beslut om deltagande i en insats.
Det finns ännu inget EU-beslut om Norge och andra länder utanför EU kan delta i Finlands och Sveriges snabbinsatsstyrkor, men Finlands och Sveriges truppavdelning kommer i vilket fall som helst att bli verklighet, konstaterade Tuomioja.
Även den Helsingforsprocess som inletts av Finlands och Tanzanias regeringar för att utveckla kontrollen över globaliseringen håller utrikesministern sysselsatt. I december träffar Tuomioja representanter för näringslivet i London och i början av januari 2005 träffar han representanter för Brasiliens, Argentinas och Uruguays regeringar i samband med Världssocialforum. Tuomioja bedömer att Helsingforsprocessens slutrapport kommer att stå klar i juni nästa år. Slutrapporten kommer att behandlas vid Helsingforskonferensen i september samma år.