Rauhanrakennuksesta toimivaan valtioon – kokemuksia Afrikasta

Helsingin Kalastajatorpalle kokoontuu 13. toukokuuta iso joukko asiantuntijoita, joilla on laaja kokemus Afrikan kriiseistä ja niiden ratkaisemisesta. 

Sota, konfliktit ja epävakaus kurjistavat miljoonien ihmisten elämää kehitysmaissa, erityisesti Afrikassa. Joidenkin arvioiden mukaan vuonna 2018 noin puolet maailman köyhistä elää konfliktien heikentämissä valtioissa, jotka eivät pysty tarjoamaan kansalaisilleen turvallisuutta, oikeutta, tai peruspalveluja.

Tällaiset, hauraiksi kutsutut valtiot ovat viime vuosina nousseet kansainvälisen kehityspoliittisen keskustelun pinnalle, sillä niissä köyhyys ei ole juuri vähentynyt ja YK:n vuosituhattavoitteet jäävät suurelta osin saavuttamatta.

Kehitysministeri Pekka Haavisto valittiin tammikuussa 2014 hauraiden valtioiden kehitystä edistävän kansainvälisen foorumin puheenjohtajaksi. International Dialogue on Peacebuilding and Statebuilding (IDPS) on elin, joka tuo yhteen hauraat valtiot, kansainväliset avunantajat ja kansalaisyhteiskunnan.

Haavisto jakaa puheenjohtajuuden Itä-Timorin valtiovarainministerin Emilia Piresin kanssa.

IDPS-puheenjohtajuuteen liittyen ulkoministeriö järjestää korkean tason seminaarin "From Peacebuilding to Statebuilding – African Experiences" 13. toukokuuta 2014 Helsingin Kalastajatorpalla.

Seminaarin tarkoitus on kuulla osanottajien kokemuksia ja hyviä käytäntöjä eri rauhanprosesseista. Tavoitteena myös on, että käytävät keskustelut tukisivat Haaviston ja Piresin toimintaa IDPS:n puheenjohtajina.

Seminaariin odotetaan noin sataa osanottajaa, joilla on laaja kokemus Afrikan kriiseistä.

Paneeleihin osallistuvat muun muassa Tansanian entinen pääministeri Salim A. Salim, joka toimi Afrikan unionin erityisedustajana Darfurin konfliktissa vuosina 2004–2008, ja EU:n Afrikan sarven erityisedustaja Alexander Rondos, joka on mukana käynnissä olevissa Etelä-Sudanin rauhanneuvotteluissa.

Seminaarissa puhuu myös Afrikan sarven alueellisen yhteistyöjärjestön IGADin pääsihteeri Mahboub Maalim, joka vastaa IGADin johtamista Etelä-Sudanin rauhanneuvotteluista.

Suomi on tukenut IGADia sen perustamisesta lähtien vuonna 1986. 

International Dialogue on Peacebuilding and Statebuilding (IDPS)

Konflikteista ja epävakaudesta kärsiviin maihin keskittyvä International Dialogue on Peacebuilding and Statebuilding (IDPS) on ainutlaatuinen elin, joka tuo yhteen hauraat valtiot, kansainväliset avunantajat ja kansalaisyhteiskunnan.

IDPS-puheenjohtajuus antaa Suomelle tilaisuuden ratkaista ongelmia yhdessä hauraiden maiden kanssa. Yksi tähän liittyvä tärkeä tehtävä on saada rauhan ja vakauden kysymykset näkyvästi mukaan YK:n vuoden 2015 jälkeisiin kehitystavoitteisiin.

Toiminnassa painotetaan kehitysmaiden omaa sitoutumista sekä vahvaa yhteistyötä hauraiden valtioiden, avunantajien ja kansalaisyhteiskunnan välillä.

turvallisuus