Fredsprocesser kan stödjas på flera sätt

Fredsmedling har traditionellt uppfattats som att man leder förhandlingar mellan två parter i en konflikt. Fredsprocesser kan emellertid stödjas på flera sätt.

Fred angår alla. Fredsavtal håller längre om breda grupper deltagit i förhandlingarna.

Fredsförhandlingar framskrider samtidigt på flera olika nivåer. Till exempel i Syriens fredsförhandlingar arbetar Förenta nationernas Syriensändebud Staffan de Mistura på den högsta nivån. Han medlar mellan de olika partnerna i Genève.

På den högsta nivån förs också samtal mellan USA och Ryssland om eldupphör, och om samtalen är framgångsrika kan de också leda till ett slut på konflikten. På samma nivå pågår därtill internationella möten i olika stödgrupper, och EU:s höga representant Frederica Mogherinis skytteldiplomati mellan de länder som är inblandade i konflikten.

Samtidigt utförs arbete för att underlätta fredsmedlingen på flera andra nivåer. Internationella och lokala organisationer söker sätt att stödja freden underifrån, till exempel genom lokala eldupphör. De finländska organisationerna Crisis Management Initiative, Kyrkans utlandshjälp och Finska Missionssällskapet är kända ute i världen för sitt stöd till fredsprocesser.

Olika approach till fredsmedling i olika delar av världen

I Afrika betonar man att man vill ha ”afrikanska lösningar till afrikanska konflikter”. Om den politiska situationen i ett afrikanskt land tillspetsas så att risken för våldsamheter ökar, ringer grannländernas utrikesministrar och statchefer till varandra och närmar sig krislandets ledande politiska aktörer för att tala förnuft med dem.

Om inbördeskrig trots allt bryter ut utnämner Afrikanska unionen (AU) eller någon av de regionala organisationerna (IGAD, SADC, ECOWAS, ECCAS) en tidigare afrikansk statschef eller annan ledande politiker till medlare.

I Asien och Latinamerika vill de centrala politiska aktörerna diskutera direkt med varandra när det gäller konflikter inom stater. De tar gärna medlare till hjälp och godkänner diplomatiska stödgrupper med erfarenheter av att lösa tidigare konflikter till stöd i förhandlingarna.

I Mellanöstern är en av de största svårigheterna att konflikterna har så många lager. Länderna i regionen och stormakterna är kraftigt inblandade och stöder olika parter i konflikterna.

Finlands linje utgår från realiteter

Flera internationellt erkända medlare kommer från Finland: Martti Ahtisaari (i bilden), Harri Holkeri, Elisabeth Rehn och Pekka Haavisto. Foto: CMI.

Finlands stöd till fredsprocesser utgår Finland från vissa realiteter. Att stödja en fredsprocess kostar betydligt mindre än att försöka hejda en konflikt genom en fredsbevaringsinsats, att stödja civila genom humanitärt bistånd eller att återuppbygga upp ett land som förstörsts av krig.

Redan under flera år har Finland stött kapaciteten hos AU, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och EU för att organisationerna ska kunna sköta sina uppgifter i det internationella systemet så väl som möjligt.

FN är fortfarande den centrala aktören i att förebygga och lösa internationella konflikter. Därför stöder Finland också FN:s roll genom att bereda generalförsamlingens resolutioner om fredsmedling och agera som ordförande tillsammans med Turkiet i en vängrupp för fredsmedling. Motsvarande grupper för stater med ett intresse för fredsmedling har också grundats inom EU och OSSE.

Sådana länder som vill lösa sina konfliter utan inblandning av en utomstående medlare kan få hjälp genom modellen för nationell dialog. Redan i flera års tid har det ordnats konferenser i Helsingfors där personer med erfarenhet av nationella dialoger kunnat utbyta erfarenheter.

Finland kan också stödja olika parter i att höja sin förhandlingskapacitet innan de inleder en dialog. Ett exempel på grupper som behöver stöd är gerillagrupper som blivit politiska förhandlare och är tvungna att kunna förklara för sina stödtrupper att de kompromisser som förhandlingarna leder till är framgångar och inte förluster.

Mångsidigt stöd till internationella fredsprocesser

Enligt FN:s guide om effektiv medling innebär fredsmedling ”en process där en tredje part bistår två eller flera parter ‒ med deras samtycke ‒ att hindra, hantera och lösa en konflikt genom att hjälpa dem att nå avtal som alla parter kan godkänna”. Foto: Matt Kowalczyk, Flickr.com(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) cc by-nc-2.0(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Dagens fredsavtal som avslutar inbördeskrig handlar inte bara om att avsluta väpnade fientligheter utan i dem avtalas också om långsiktiga politiska principer. Förhandlingarna och de samhälleliga lösningarna gäller med andra ord alla.

Det är fortfarande en utmaning att inkludera kvinnor i fredsprocesser. I förhandlingsdelegationerna ingår det enstaka kvinnor, men en kvinna har ännu aldrig utnämnts till chefsförhandlare. Allt fler kvinnor arbetar emellertid med expertuppdrag till stöd för fredsprocesser. I vissa fredsprocesser ordnas separata höranden för civilsamhället eller så samlas kvinnors synpunkter och orosämnen angående förhandlingsfrågorna in på något annat sätt.

Finland framhåller också vikten av dialog mellan olika religioner som en del av konfliktlösning. Dialogerna får stöd genom internationella möten eller genom Kyrkans utlandshjälp som utnyttjar religiösa och traditionella ledares erfarenheter.

I fredsprocesser behövs också allt fler experter som under kortare eller längre perioder kan ge råd inom olika specialområden. Bland annat FN samlar register med namn på olika typer av experter. Också frivilligorganisationer har börjat samla experter inom olika områden.

Utvecklingen leder till att internationella fredsprocesser får allt mångsidigare stöd.

Sirpa Mäenpää

Skribenten är ambassadör för fredsmedling vid utrikesministeriet.

rauhanvälitys