Frankrikes och Finlands utrikesministrar eniga om aktuella spörsmål

Enligt Frankrikes utrikesminister Hubert Vedrine utförde man ett gott arbete i Laeken trots att man inte ännu kunde komma överens om placeringsorten för Europeiska Unionens livsmedelsverk. Som fransman var han glad över att Frankrikes f.d. president Valery Giscard d’Estaing valdes till ordförande för det konvent som skall begrunda EUs framtid . Även texten om Europas framtid tyckte Vedrine var bra.

Vedrine besökte Finland på måndagen på inbjudan av utrikesminister Erkki Tuomioja. Ministrarna diskuterade resultaten i toppmötet i Laeken, situationen i Mellan-Östern, de fredsbevarande operationerna i Afghanistan, Natos utvidgning samt försvarsalliansens förhållande till Ryssland samt utvidgningen av EU. “Vi har sgs identisk syn på alla dessa frågor”, sade Tuomioja på ministrarnas presskonferens.

Även Vedrine tyckte att diskussionen varit givande. “Jag har funnit diskussionen mellan Finland och Frankrike i dessa frågor mycket berikande”, sade han. “Relationerna mellan Frankrike och Finland är goda, men inte tillräckligt intima. Därför har vi velat att effektivera dem”.

Enligt Vedrine bör finländarna ha tålamod i väntan på ett resultat i frågan om livsmedelsverket. Konkurrensen mellan kandidatorterna får inte förpesta relationerna mellan länderna. “Det finns ingen orsak att förhålla sig dramatiskt till det att man i Europeiska rådet inte förmår komma överens om i alla frågor. Att det inte blev beslut beträffande livsmedelsverket var en besvikelse för Finland, men det betydde inte att EU var ineffektiv”, påminde Vedrine.

Vedrine träffade under sitt besök också statsminister Paavo Lipponen och president Tarja Halonen.EU