Svårt att få rent vatten i norra Afghanistan

I ett land som är utarmat av krig är det inte lätt att skaffa rent vatten. Flickskolan i Mazar-e-Sharif har fått toalett och brunn tack vare Finland.

Kaivoja Afganistanin kouluihin. Kuva: Otto Kivinen. Flickorna i den här skolan kan utan att tveka berätta varför det är så bra att tvätta händerna. Foto: Otto Kivinen.

Bakom järnporten öppnar sig en skyddad gård. Helt klart överraskar vi inte skolans elever, för över hundra flickor sitter prydligt uppradade under ett träd i sina svartvita skoluniformer och väntar på oss.

Skolan som ligger i närheten av Mazar-e-Sharifs centrum har fått en brunn som har byggts av Finland och Unicef i samarbete, samtidigt som man har informerat om hygien. En ny toalett är som bäst under byggnad.

I det torra norra Afghanistan är det mycket svårt att få tag i rent dricksvatten. För att nå ner till det söta grundvattnet måste man ofta borra så djupt som 80 meter. Det här är ett problem i synnerhet i avlägsna trakter.

Lavoarer hålls inte på lerväggar

Det är också svårt att bygga toalettutrymmen på grund av materialbristen.

”Numera försöker vi bygga allting av material som finns på plats”, konstaterar ingenjör Sighatullah Salimi.

Han har arbetet tjugo år för Unicef i Mazar-e-Sharif.

”I de mest avlägsna byarna är det svårt, för där finns inte ens tegel att bygga med. Och det är omöjligt att fästa lavoarer på lerväggar. Vattentjänsterna blir mycket dyrare om man måste transportera allt material från staden”, förklarar Salimi.

Verksamhet i nya områden

Säkerheten är alltid på tapeten när man bedriver utvecklingssamarbete i Afghanistan. Också i de lugnaste provinserna finns områden dit de internationella biståndsorganisationerna inte beger sig. Orsaken är antingen att där är för farligt eller att det är alltför svårt att ta sig dit.

”På sistone har Unicef utvidgat sin verksamhet till trakter där internationella aktörer inte har kunnat verka alls förut”, berättar Salimi.

”Unicefs goda rykte och diskussioner som förs med lokalbefolkningen före man tar sig till avlägsna trakter gör det lättare att tryggt leverera hjälpen ända fram. Nu för tiden tar byarna kontakt med oss, ber oss komma på besök och hjälpa dem förbättra vattenkonstruktionerna. Nyckeln till säkerhet i Afghanistan är goda relationer till lokalbefolkningen. För dem är det en hederssak att gästerna kan känna sig trygga.”

Barnen trivs i hygienklubbar

Hygienundervisningen i skolorna i området sker i klubbar som Unicef stödjer. Bland skoleleverna väljs en grupp klubbledare ut, som sedan lär sina skolkamrater om hygien och rent vatten.

Klubbarna pågår i två timmars tid, två gånger i veckan. Det är inte bara skoleleverna som trivs i dem utan också andra barn i omgivningen.

Barnen som lärt sig om hygien berättar om det i sina hem, och på så sätt gagnas hela samhället av elevernas lärdomar.

Hittills har Finlands och Unicefs gemensamma projekt hjälpt 214 skolor i fyra av Afghanistans nordliga provinser. Skolorna har fått vattentäkter, toaletter, lavoarer och tvättrum. I de skolor som berörs går sammanlagt 100 000 elever.

”Anatalet elever som fått hjälp är väldigt stort. Men ännu återstår det arbete för oss; i fyra provinser finns sammanlagt cirka 1400 skolor, och nya byggs hela tiden”, berättar Salimi.

Otto Kivinen

UNICEF
vesi