Presidentti Niinistö vieraili Euroopan neuvostossa parlamentaarisessa yleiskokouksessa

Presidentti Niinistö vieraili Euroopan neuvostossa parlamentaarisessa yleiskokouksessa

Presidentti Sauli Niinistö vieraili Euroopan neuvostossa Strasbourgissa 23.1.2019 parlamentaarisen yleiskokouksen täysistunnossa. Tasavallan presidentin delegaation vierailu talvisessa ja lumisessa Strasbourgissa onnistui erinomaisesti.

Presidentti Niinistö painotti puheessaan kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän sekä rauhan ja ihmisoikeuksien turvaamisen tärkeyttä. Kuva: Mia Spolander.

Presidentti piti puheen parlamentaariselle yleiskokoukselle tärkeimpinä viesteinään kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän säilyttämisen sekä rauhan ja ihmisoikeuksien turvaamisen välttämättömyys. Hän muistutti, että Euroopan neuvosto on rakennettu näiden varaan. Presidentti otti kantaa myös Euroopan neuvoston yleiseen tilanteeseen ja meneillään olevaan uudistamishankkeeseen katsoen, että kaikenlaisen uudistustyön tulee tapahtua Euroopan neuvoston vahvuudet säilyttäen ja yhteistä arvopohjaa vahvistaen, pitäen silmällä myös tulevaisuuden tuomat haasteet. Venäjän-kysymyksen osalta Niinistö totesi, että vaikka Krimin liittämistä Venäjään ei voida hyväksyä, olisi Venäjän lähtö Euroopan neuvostosta menetys kaikille osapuolille ja entisestään heikentäisi sääntöpohjaista järjestelmää.

Lisäksi presidentti käsitteli puheessaan sukupuolten välistä tasa-arvoa ja muistutti, että Suomen nousu köyhyydestä hyvinvointivaltioksi tapahtui pitkälti naisille taattujen tasa-arvoisten oikeuksien ja mahdollisuuksien ansiosta.

Parlamentaarisen yleiskokouksen edustajilla oli mahdollisuus esittää tasavallan presidentille kysymyksiä. Kysymykset käsittelivät Suomen puheenjohtajuuskausia niin Euroopan neuvostossa, Euroopan unionissa kuin Arktisessa neuvostossakin. Myös Suomen kantoja maahanmuuttoon ja pakolaisiin tiedusteltiin.

Presidentti Niinistö tapasi vierailullaan myös Euroopan neuvoston pääsihteerin Thorbjørn Jaglandin sekä parlamentaarisen yleiskokouksen puhemiehen Liliane Maury Pasquierin. Lisäksi presidentti Niinistö vieraili Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa, missä hän tapasi tuomioistuimen presidentin Guido Raimondin. Tuomioistuimessa hän myös avasi Suomen tuella tehdyn näyttelyn, joka esittelee ihmisoikeustuomioistuimen 60-vuotista historiaa. Historiallinen oli presidentti Niinistön vierailukin, sillä hän on ensimmäinen Suomen valtionpäämies, joka on vieraillut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa Suomen 30-vuotisen Euroopan neuvoston jäsenyyden aikana.