President Ahtisaari inbjöd Aceh-parterna till en andra förhandlingsrunda

Avsikten med förhandlingarna i Helsingfors den 27-29 januari var att skapa förtroende mellan Indonesiens regering och rörelsen för ett fritt Aceh (GAM) samt fastställa utgångspunkten och ramarna för fortsatta förhandlingar, berättade president Martti Ahtisaari vid en presskonferens den 29 januari. ”Jag skulle vara mycket besviken om förhandlingarna inte fortsatte”, sade han.

Ahtisaari, som fungerar som Crisis Management Initiatives (CMI) styrelseordförande, och som i denna roll nu agerade medlare i förhandlingarna, berättade att han inbjudit parterna till Helsingfors för fortsatta förhandlingar, som han hoppades skulle hållas inom en nära framtid. Målsättningen är att genom den förhandlingsprocess som nu inletts få till stånd en helhetslösning på frågan om Acehs autonomi. ”En sådan lösning är fullt möjlig”, trodde Ahtisaari.

En ny öppning i fredsförhandlingarna för Aceh skapades av flodvågen den 26 december 2004, som orsakade stor förödelse framför allt i provinsen Aceh. Ahtisaari berättade att han begärt att parterna skulle avhålla sig från väpnade aktioner redan för att man skulle kunna få fram den humanitära hjälp som behövs i området. Vid förhandlingarna i statens gästhus Königstedt inleddes diskussionerna uttryckligen med en kartläggning av det humanitära biståndet.

En ”särskild autonom ställning” för Aceh?

Ahtisaari bekräftade att man vid förhandlingarna särskilt utredde möjligheten att finna en lösning på frågan om Acehs självbestämmande. Från den indonesiska regeringens sida har man erbjudit representanterna för GAM en särskild autonom ställning för provinsen, men rörelsen har krävt självständighet. Under diskussionerna kartlades bland annat följande frågor: den långfristiga socioekonomiska utvecklingen och återuppbyggnaden, säkerhetsarrangemangen, villkoren för nedrustning, benådningsfrågor, mänskliga rättigheter och val. Då förhandlingsramarna nu kartlagts är avsikten att man vid nästa förhandlingsrunda skall gå igenom uttryckligen de ämnesområden som nu utvärderats.

Eftersom förhandlingarna mellan parterna har varit avbrutna länge, ungefär 20 månader, var det naturligtvis inte lätt att återgå till förhandlingsbordet, påpekade Ahtisaari. ”Kärlek uppstår inte omedelbart mellan äkta makar heller, om de inte har talat med varandra på tjugo månader”, konstaterade han. ”Förhandlingarna är en helhet: man har inte kommit överens om någonting innan man har kommit överens om allting”, betonade Ahtisaari.

President Ahtisaari förhandlingarnas katalysator

Ahtisaari uppfattade att den roll som han spelade vid förhandlingarna var katalysatorns, att fungera som en slags ”barnmorska”. Det viktigaste resultatet från de nu förda förhandlingarna ansåg han vara att parterna överhuvudtaget gick med på att komma till Helsingfors och förhandla. Ahtisaari uppskattade att det i situationen efter flodvågen nu fanns ett momentum för fortsatta förhandlingar och ”en relativt kortvarig förhandlingsprocess”.

Tidtabellerna för de fortsatta förhandlingarna kommer att framgå i ett senare skede, försäkrade han. ”Före nästa möte krävs en viss tids paus, men inte flera månader”, uppskattade Ahtisaari. Han betonade att det nu var mycket viktigt att båda parter uppför sig väl, så att de inte tappar förtroendet för varandra.

GAM har eftersträvat självständighet för Aceh ända sedan 1976

Separatiströrelsen för ett fritt Aceh har kämpat för Acehs självständighet redan under nästan trettio år, ända sedan 1976. Aceh är ett oljerikt område i nordvästra delen av ön Sumatra i Indonesien. Det fredsavtal som parterna ingick i december 2002 bröts i maj 2003. Den flodvåg som annandag jul även drabbade Indonesien och särskilt landskapet Aceh och den förstörelse den orsakat har öppnat för en ny möjlighet till förhandlingar i denna långvariga tvist mellan rebellerna och Indonesiens regering.

















Crisis Management Initiative (CMI)(Linkki toiselle web-sivustolle.)

kriisinhallinta