Förhandsröstning utomlands i presidentvalet

Förhandsröstningen i presidentvalets första val förrättas den 17–20 januari och det eventuella andra valet den 31 januari–3 februari 2018. Utrikesministeriet ansvarar för att ordna förhandsröstningen utomlands.

Det finns röstningsställen (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)utomlands vid Finlands ambassader och konsulat och deras verksamhetsställen i 89 stater. Det finns totalt 242 röstningsställen runt om i världen.

Utrikesministeriet ansvarar för att ordna förhandsröstningen vid de finska ambassaderna och konsulaten och deras verksamhetsställen utomlands, men också på finska fartyg som rör sig utanför Finlands gränser under perioden för förhandsröstning.

Justitieministeriet, som är den högsta valmyndigheten i Finland, har det övergripande ansvaret för att genomföra valet. Justitieministeriet har på sin webbplats vaalit.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) en lista över alla röstningsställen (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)och deras öppettider.

Varje röstberättigad person får rösta på förhand vid de allmänna förhandsröstningsställena i hemlandet eller utomlands. På finska fartyg får röstberättigade personer i fartygets personal rösta på förhand.

Du hittar mer information om förhandsröstningen på justitieministeriets webbplats vaalit.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) och på beskickningarnas webbplatser.