Presidentin puoliso raivaa tietä Afganistanin naisille

Afganistanin presidentin puoliso Rula Ghani oli keskeisessä roolissa, kun hallitus juhlisti kansainvälistä naistenpäivää maaliskuun alussa. Hänellä on merkittävä symbolinen asema muutoksessa.

Rula Ghani piti puheessaan tärkeänä etenkin maaseudun ja kaupunkien naisten välisen tasa-arvokuilun hävittämistä. Hän korosti naisten oikeuksia ja tähdensi, ettei ketään naista jätetä syrjään.

Ghani sai suuret suosionosoitukset saksalaisen koulun voimistelusaliin juhlayleisöltä, joista suuri osa oli naisia. Hän puhui yleisölle ennen aviomiestään, presidentti Ashraf Ghania

Afganistanin presidentin puoliso Rula Ghani (oik.) keskustelee Norjan ulkoministerin Erna Solbergin kanssa marraskuussa 2014 Oslossa järjestetyssä naisten asemaa käsitelleessä kokouksessa. Kuva: Flickr/Norjan UM/Kilian Munch CC BY-NC-ND 2.0

Presidentin puolisolla ei ole mitään virallista asemaa Afganistanin yhteiskunnassa. Presidentti Ashraf Ghania on kiitetty hänen halustaan kehittää naisten asemaa afgaaniyhteiskunnassa ja tuoda oma vaimonsa muutoksen symboliksi.

Presidentin toimintaa voisi kuvailla jopa sensaatiomaiseksi. Hän on saanut kaikkialta laajaa tukea naisten aseman kohentamiseksi ja heidän tuomisekseen pois kodeista mukaan yhteiskuntaan.

Presidentti korostaa naisten työllistämistä ja hyödyntämistä maan jälleenrakentamisessa.

Merkittävä symbolinen asema muutoksessa

Kun Ashraf Ghani astui virkaansa syksyllä 2014, hän kohautti juhlayleisön ja etenkin maakuntien vanhoillisen miesväen kiittämällä vuolaasti vaimoaan. Presidentti kertoi antavansa tälle tärkeitä yhteiskunnallisia tehtäviä naisten aseman kehittämiseksi.

Ghanin edeltäjä Hamid Karzai ei koskaan tuonut korkeasti koulutettua puolisoaan julkisuuteen.

Vaimon tuominen esille ei kuulu afgaanikulttuuriin. Tätä kuvaa sananlasku ”Vaimon huivin vilahtaminen ei ole miehelle hyväksi”.

Vaatimaton ja hillitty Rula Ghani on ottanut harteilleen muun muassa pakolaisnaisten aseman ja osallistuu erilaisiin paneeleihin.

Häneltä ei kuitenkaan pidä odottaa liikoja, koska yhteiskunta on edelleen hyvin konservatiivinen, rouva Ghani muistutti, kun tapasin hänet viime syksynä.

Hän kertoi antavansa suosituksia jatkotoimiksi, mutta presidentti on kuitenkin vastuussa siitä mitä uudistuksia kansallisen yhtenäisyyden hallitus tekee.

Rula Ghani on syntyisin Libanonin kristitty. Hän on opiskellut myös Sciences po’ssa Pariisissa 1960-luvun lopulla, ja hänellä on kaksi loppututkintoa. Beirutissa hän työskenteli myös uutistoimisto AFP:n toimittajana.

Rula Ghanin suvulla on side Suomeen: hänen veljenpoikansa on naimisissa suomalaisen kanssa. Kuva: Norjan ulkoministeriö

Vuosina 1919–1929 Afganistanissa hallinnut kuningas Amanullah toi vaimonsa Soraja Tarzin  esille, ja tämä pukeutui länsimaisesti 1920-luvun muodin mukaisesti. Legendaarinen Soraja uudisti miehensä rinnalla Afganistania ja teki naisten asemaan ja koulutukseen liittyviä aloitteita.

Kuningasparin länsimaisuus oli kuitenkin liikaa afgaanipiireille, ja kuningaspari joutui lähtemään maanpakoon 1929.

Afganistanin viimeinen kuningas Mohammad Zahir Shah (hallitsi 1933–1973) toi varovaisemmin kuningatar Humairan esille. Tämä osallistui kuitenkin hyväntekeväisyystyöhön ja oli hieman julkisuudessa.

Uusi sukupolvi nousee esiin koulutuksellaan

Afgaaniyhteiskunnassa sittemmin tärkeissä tehtävissä olevat naiset ovat yleensä merkkimiesten vaimoja, sisaria tai tyttäriä. Sukulaisuus- ja klaanisiteet merkitsevät paljon. Naisministerit ovat toimineet perinteisesti terveys-, koulutus- ja sosiaalisektorin ministeriöissä.

Nyt uusi naisten sukupolvi on nousemassa esille omalla koulutuksellaan. Kaikessa työnhaussa, myös miesten kohdalla, suhteet ovat edelleen erittäin tärkeitä.

Presidentti Ghani lupasi naistenpäivän puheessaan nimittää paljon naisia tärkeisiin tehtäviin kuten kuvernööreiksi, diplomaateiksi ja apulaisministereiksi.

Presidentti on luvannut uuteen yhtenäishallitukseen neljä naisministeriä, mutta parlamentin äänestyksessä tammikuun lopulla konservatiivinen ja pullisteleva parlamentti ei hyväksynyt yhtään ehdokkaista. Presidentti on myös luvannut yhden naistuomarin korkeimpaan oikeuteen.

Lupaukset eivät ole kuitenkaan vielä toteutuneet.

ihmisoikeudet
sosiaalinen sukupuoli