Ren eller impala, havsbraxen eller lax?

Den här veckan fick kockarna vid Finlands ambassader öva sig att tillreda festmenyn för jubileumsåret Finland 100 i Helsingfors. De traditionella finländska rätterna serveras vid behov med exotiska inslag.

David Mbuzi från Zambia tillreder kåldolmar inför offentliggörandet av Finland 100-menyn. Mbuzi är köksmästare vid Finlands ambassad i Lusaka. Foto: Petri Krook.

Finlands hundraårsjubileum till ära har det tagits fram en egen meny som kommer att serveras vid de finländska ambassaderna under jubileumsåret 2017. Idén med jubileumsmenyn är att uppmuntra människor att äta tillsammans och samtidigt sprida finsk matkultur i världen.

Inför det stundande jubileumsåret kom ett tjugotal kockar vid de finländska ambassaderna runt om i världen till Helsingfors för att öva sig att tillreda jubileumsmenyn.

Köksmästarna Kim Palhus och Arto Rastas, som har planerat menyn, har fäst särskild uppmärksamhet vid att varje rätt ska representera finska smaker och vårt lands långa traditioner gällande mat och dryck.

”Det här har varit en mycket lärorik vecka. Vi har bland annat fått öva oss att hantera lax och tillreda kåldolmar. Jag har fått mycket idéer som jag tänker utnyttja i framtiden”, berättar den zambiska köksmästaren David Mbuzi från Finlands ambassad i Lusaka.

Finsk mat med lokala inslag

När menyn planerades insåg man att den måste gå att tillreda i väldigt olika kulturer och miljöer där det kan vara svårt att få tag på rätt råvaror. Mbuzi vet av erfarenhet att det inte är en självklarhet att man får tag på finska råvaror i Zambia.

”Renkött, rågmjöl, lax, kardemumma och bakplåtspapper är vanliga produkter som saknas i Zambia. Råvarorna för olika tillställningar, som självständighetsmottagningen, hämtas från Finland, men vi har också utvecklat lokala varianter av finska klassiker.”

Mbuzi berättar att renköttet vid behov kan ersättas med oxkött eller impalakött. Till fiskrätterna passar havsbraxen vars rödaktiga kött påminner mycket om finsk lax.

Kim Palhus berättar att de inom en snar framtid ska öppnas en tjänst på utrikesministeriets interna webbplats där kockarna i utrikesrepresentationen kan beställa de ovanligare ingredienserna på jubileumsmenyn. Palhus vill ändå framhålla att jubileumsmenyn som nu offentliggjorts är en stomme som ambassadkockarna fritt kan bygga vidare på med lokala inslag.

”Utländska gäster uppskattar ofta om deras egen matkultur på något sätt har beaktats i den mat som serveras.”

Karelska piroger eller örfilar bakade med inspiration från stationeringslandet kan med andra ord vara en fungerande form av matdiplomati.

Topi Houni

Skribenten är praktikant vid utrikesministeriets enhet för aktualitetskommunikation