Nordiska och afrikanska utrikesministrar sammanträder i Esbo

De nordiska och likasinnade afrikanska länders utrikesministrar sammanträder under torsdagen och fredagen till ett inofficiellt möte i Esbo. Enligt utrikesminister Erkki Tuomioja, som är värd för mötet, är det fråga om en exceptionell möjlighet att diskutera även svåra frågor utan den press som beslutsfattande och offentlighet innebär.

Mötets tema är framför allt konflikterna i Afrika, förebyggandet av och kontrollen över dem, samt utvecklandet av mänskliga rättigheter och demokrati. Även Afrikas ekonomiska utveckling, kontrollen över globaliseringen och FN-reformerna diskuteras. Ministrarna avslutar sitt besök med en exotisk kryssning på isbrytaren Urho.

Enligt utrikesminister Tuomioja togs initiativet till mötena mellan de nordiska utrikesministrarna och utrikesministrarna för tio afrikanska länder av Sveriges framlidna utrikesminister Anna Lindh. De två första mötena hölls i Sverige och de tredje i fjol i Moçambique.

I mötet i Esbo deltar utrikesministrarna eller deras representanter från Benin, Botswana, Ghana, Lesotho, Mali, Moçambique, Nigeria, Senegal, Sydafrika och Tanzania. Tanzanias utrikesminister Jakaya Kikwete är redan en van Finlandsresenär, eftersom han tillsammans med Tuomioja leder Helsingforsprocessen, som syftar till kontroll över globaliseringen.

Tuomioja konstaterade att de afrikanska länderna valts ut på basis av att deras regeringar har valts genom demokratiska och fria val.

De nordiska länderna har särskilt goda kontakter till många afrikanska länder, eftersom de inte belastas av ett förflutet som kolonialmakter, påpekade Tuomioja. De nordiska ländernas goda internationella rykte och livliga utvecklingssamarbete garanterar att även svåra frågor kan diskuteras på ett direkt och öppet sätt.









Information om deltagarna (på finska)(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Pressmeddelande om mötet