Det nordiska samarbetet innebär kvalitet och trygghet i vardagen 

Kari Kahiluoto har utnämnts till chef för sekretariatet för nordiskt samarbete. Kahiluoto flyttar till sekretariatet från Finlands ambassad i Damaskus där han har tjänstgjort som beskickningschef. Till hans nya uppdrag hör bland annat att hålla i trådarna för Finlands ordförandeskap för det mellanstatliga nordiska samarbetet år 2016.

Foto: UM
Kari Kahiluoto
Det nordiska samarbetet måste uppfyllas på nytt inför varje ny generation, säger Kari Kahiluoto som är nyvald chef för sekretariatet för nordiskt samarbete.

Sekretariatet för nordiskt samarbete koordinerar Finlands deltagande i det mellanstatliga nordiska samarbetet. Sekretariatet utgör en del av utrikesministeriets Europaavdelning.

Det mellanstatliga nordiska samarbetet omfattar i praktiken hela statsförvaltningen. I samarbetet deltar dessutom de tre nordiska självstyresområdena: Åland, Färöarna och Grönland, samt civila samhällsorganisationer.

”Det nordiska samarbetet innebär kvalitet och trygghet i vardagen. I Norden har vi fortfarande rekordstor frihet när det gäller rörlighet, boende, studier, investeringar och möjligheter att påverka. Å andra sidan är gränshinder också vardag, och de kan till och med öka i vår mobila vardag”, säger Kari Kahiluoto.

Gemenskap trots skillnader

Nordiska ministerrådet strävar efter att förnya formerna för det nordiska samarbetet. Förväntningarna på det nordiska samarbetets utrikes- och säkerhetspolitik växer också hela tiden.

Två av Nordens länder är inte medlemmar av Europeiska unionen. Endast Finland använder euron. Dessutom finns det olika säkerhetspolitiska grundlösningar som innebär utmaningar för samarbetet.

”Trots detta gör våra gemensamma värderingar och den unika nordiska samhällsmodellen de nordiska länderna till en äkta gemenskap.”

Finland ordförande år 2016

År 2016 kommer Finland att vara ordförande för det mellanstatliga nordiska samarbetet. Sekretariatet för nordiskt samarbete har som uppgift är att bereda det finländska ordförandeskapet och genomföra det i praktiken.

”Vad gäller teman under ordförandeskapsperioden ligger besluten ännu i framtiden och dessutom måste vi beakta valen under våren 2015. Det är viktigt att Finland lyckas med ordförandeskapet. Det förstärker bilden av Finland som medlem av den nordiska gemenskapen och som medlem av en säkerhetsgemenskap”, betonar Kahiluoto.

Pohjoismaiden ministerineuvosto