Nytt arktiskt samarbetsprogram för Norden


I sitt möte i dag i Helsingfors godkände de nordiska samarbetsministrarna förslag för ett nytt nordiskt samarbetsprogram med arktiska områden. Det nya samarbetsprogrammet skall ersätta det från 1996. Med det nya programmet vill man ge mera vikt till arktiska frågor i ministerrådets verksamheter.

På mötet bestämdes det också att be justitieministrarna utarbeta ett förslag till ändring av Nordiska Ministerrådets offentlighetsregler. De nordiska länderna har den mest offensiva nationella lagstiftningen i hela världen när det gäller transparens och dokumentoffentlighet. Det ses vara viktigt att de samnordiska organen inte uppehåller bestämmelser som är striktare än nationella regler.

Värd för det nordiska ministermötet är samarbetsminister Jan-Erik Enestam. I morgon fredagen sammanträder de nordiska ministrarna med de baltiska utrikesministrarna i ett NB 8 -möte, efter vilket organiseras det en presskonferens kl. 12.15 i Marina Congress Center, Helsingfors.

Ytterligare information om ministermöten: Karl Johan Krokfors, Sekretariatet för nordiskt samarbete, tfn. 1341 5557, karljohan.krokfors@formin.fi