Nordiskt utrikes- och säkerhetspolitiskt samarbete tema för utrikesministermöte i Stockholm

Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja deltog i ett möte för de nordiska ländernas utrikesministrar i Sandhamn i Stockholms skärgård den 2–3 maj. Sverige är i år ordförande för det nordiska utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet.

Ulkoministerit Villy Søvndal, Tanska ja Erkki Tuomioja, Suomi Utrikesministrarna Villy Søvndal, Danmark och Erkki Tuomioja, Finland

Mötets centrala tema var hur det nordiska utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet ska utvecklas vidare. Ministrarna diskuterade bland annat nordiskt deltagande i fredsbevarande operationer, den nordiska FN-politiken samt fördjupande av det säkerhets- och försvarspolitiska samarbetet. Ministrarna tog även upp ärenden som rör Arktis inklusive utrikesministermötet i Kiruna, det nordiska samarbetet inom utrikesrepresentationen och andra aktuella utrikespolitiska frågor. Situationen kring Nordiska ministerrådets informationskontor i Kaliningrad togs även upp till diskussion.

Under mötet meddelade Finland och Danmark sin avsikt att höja statusen för den palestinska representationen till samma nivå som Sverige och Norge gjort.

Efter mötet deltog Tuomioja med de övriga nordiska utrikesministrarna i en gemensam presskonferens i Stockholm.

”Vår diskussion på utrikesministermötet visade tydligt att de nordiska länderna vill fortsätta att utveckla det utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet. Det har brett stöd, såväl bland politiska beslutsfattare som bland medborgarna", sade Tuomioja.

Utrikesminister Erkki Tuomioja deltog även tillsammans Sveriges utrikesminister Carl Bildt i en diskussion med rubriken ”Är säkerhetspolitiken framtiden för det nordiska samarbetet?” på Finlandsinstitutet i Stockholm.

Se video(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) från utrikesministrarnas dialog på Folk och Försvars kanal.