Mötet mellan Norden och Afrika stärkte de goda relationerna

”Ett mycket lyckat möte”, beskrev utrikesministrarna Erkki Tuomioja och Nkosazana Dlamini Zuma vid en gemensam presskonferens fredagen den 14 januari nöjt det två dagar långa inofficiella mötet mellan Norden och tio afrikanska länder i Esbo. Enligt utrikesministrarna hade diskussionerna mellan deltagarna varit mycket öppna och direkta även om problematiska ämnen.

”Det var fråga om diskussioner mellan vänner och samarbetsparter. Norden och de afrikanska länderna har en mycket likartad uppfattning om globaliseringen och utvecklingen av FN. Det är lätt för oss att finna en gemensam linje”, sade utrikesminister Tuomioja.

Sydafrikas utrikesminister Nkosazana Dlamini Zuma tackade Finland för att man stått som värd för mötet. ”Vi har fört exceptionella diskussioner i en god anda, snarare mellan familj och vänner än mellan utrikesministrar. Jag tro att diskussionerna har påverkat både de europeiska och de afrikanska ministrarna och att vi har främjat vår ömsesidiga förståelse.”

”Detta har varit en bra kanal för att förmedla våra åsikter i olika frågor och jag tror att deltagarna kommer att föra resultatet av mötet vidare till övriga samarbetsparter och organisationer, som till exempel EU, Nato eller Afrikanska unionen”, fortsatte utrikesminister Dlamini Zuma.

”Detta har varit en nyttig erfarenhet även för de nordiska länderna, och vi kan på basis av dessa diskussioner bättre främja relationerna mellan EU och Afrika”, berättade utrikesminister Tuomioja.

Säkerhetssituationen togs upp i diskussionerna

Vid mötet diskuterades bland annat fredsprocesserna i Afrika och det allmänna säkerhetsläget, förvaltningens demokratiska utveckling, kontrollen över globaliseringen samt FN-reformen. Inga ställningstaganden eller resolutioner utarbetas vid mötet utan diskussionerna förblir inofficiella.

Både Tuomioja och Dlamini Zuma betonade att man måste bedriva ett nära samarbete för att förbättra säkerhetssituationen i världen. De betonade särskilt FN:s och säkerhetsrådets betydelse som samarbetsforum. ”Terrorism är inte bunden till någon enskild omständighet, såsom födelseland, religion eller utseende. Vi måste vidta åtgärder för att utrota orsakerna bakom terrorism genom att främja utveckling, fredsprocesser och en minskad fattigdom, sade utrikesminister Tuomioja.

Enligt utrikesminister Tuomioja togs initiativet till mötena mellan utrikesministrarna i Norden och tio afrikanska länder av Sveriges framlidna utrikesminister Anna Lindh. De två första mötena hölls i Sverige och de tredje i fjol i Moçambique. ”Nästa möte kommer att hållas om ungefär ett år i Benin”, berättade utrikesminister Tuomioja.

Från presskonferensen åkte mötesdeltagarna på kryssning med isbrytaren Urho. ”Vi hade gärna erbjudit våra gäster lite exotik, men moder natur ville annorlunda”, skrattade utrikesminister Erkki Tuomioja med hänvisning till det vårliga vädret i Helsingfors.















Nordiska och afrikanska utrikesministrar sammanträder i Esbo

kriisinhallinta