De nordiska länderna stöder Cyperns förhandlingar om en återförening

Förhandlingarna som legat på is om en återförening av Cypern återupptogs då ledarna för öns grekcypriotiska och turkcypriotiska befolkningsgrupper i februari gav en gemensam deklaration om återupptagande av förhandlingarna. Båda befolkningsgruppernas chefsförhandlare deltog även i ett seminarium i Bryssel den 6-7 mars, där man behandlade ekonomiska fördelar av en eventuell återförening. Seminariet ordnades i samarbete med de nordiska länderna (Sverige, Finland, Norge, Danmark) och PRIO Cyprus Center.

Anu Saarela
I seminariet deltog ett tiotal företrädare för och experter från cypriotiskt affärsliv, EU-kommissionen och de nordiska ländernas samarbetspartners.
Den ekonomiska nytta en eventuell återförening av Cypern skulle medföra, skulle synas i cyprioternas vardag, konstaterades det på seminariet i Bryssel.

Enligt PRIO Cyprus Center, som undersökt följderna av en förening för öns ekonomi och handel, skulle en sådan medföra uppenbar nytta för turistbranschen men även för andra ekonomiska sektorer, såsom byggnadsbranschen, energisektorn, handeln, tjänster samt utbildningsbranschen.

PRIO:s undersökning, The Cyprus Peace Dividend Revisited, utgjorde bas för seminariets diskussioner. Representanter från affärslivet gav respons på denna från sina egna sektorer.

”Seminariet och PRIO:s undersökning gav en inblick i ekonomin i ett förenat Cypern. De bekräftade att Cyperns konkurrenskraft och och produktivitet skulle öka, och nya möjligheter för hela öns ekonomi skulle öppnas", sade Finlands ambassadör i Cypern, Anu Saarela.
Anu Saarela
En av författarna till PRIO-undersökningen, Mustafa Besim (till vänster), diskuterade med direktören för Nätverket för Europaforskning, Juhana Aunesluoma. På seminariet ledde Aunesluoma delen som gällde utbildningssektorn.

Finland har starka band till Cypernfrågan. Då relationerna mellan de två befolkningsgrupperna på ön som blivit självständig 1960 försämrats 1963, var Sakari Tuomioja FN:s första specialrepresentant inom området.  Under decennier har över 10 000 finländare tjänstgjort på Cypern inom FN:s UNFICYP-fredsstyrka mellan 1964-2005. I år minns vi 50-årsdagen av den 1964 inledda och alltjämt fortgående missionen.

”Finland ger tillsammans med de övriga nordiska länderna sitt fulla stöd till förhandlingarna”, sade ambassadör Saarela.

I seminariet på hög nivå deltog ett trettiotal företrädare för och experter från cypriotiskt affärsliv, EU-kommissionen och de nordiska ländernas samarbetspartners. Särskilt värdefullt för diskussionen var att chefsförhandlarna Andreas Mavroyiannis och Kudret Özersay var på plats. Dessa fick ett starkt budskap från företagslivet om positiva ekonomiska effekter av en återförening och företagsledarnas stöd i förhandlingarna.