De nordiska länderna satsar tillsammans på integreringen

De nordiska länderna inleder ett tätare samarbete med att integrera invandrare.  De nordiska samarbetsministrarna beslöt i början av året på sitt möte att grunda ett gemensamt integrationsprogram.  Nordiska ministerrådet finansierar programmet som uppgår till ca. två miljoner euro (15 MDKK) för år 2017.

Maahanmuuttajalapset leikkivät. Kuva: norden.org.
Bild: norden.org

Med det treåriga programmet vill man främja det nordiska samarbetet inom integrationen.  Syftet är att utbyta erfarenheter och bästa praxis samt förbättra informationen mellan länderna.  Det är viktigt att samla de många aktörer som arbetar med integrationsfrågor.

Programmet startar redan i år och meningen är nu att fokusera på kulturens och medborgarsamhällets  roll i integreringen.  Nordiska ministerrådets generalsekreterare har huvudansvaret för förverkligandet av programmet.

Samarbetsministrarna beslöt på sitt möte i april också om att grunda en sk. clearing central.  Centralens uppgift är att koordinera det nordiska samarbetet och utreda hur och på vilka områden samarbetet kan ge länderna mervärde.  Clearing centralen skall fungera som idébank och den skall även främja kontakterna med den redan existerande nordiska samarbetsgruppen för integrering.

Se även:

pohjoismainen yhteistyö