Dialog behövs för att förbättra kvinnans ställning i Nordafrika och Mellanöstern

Enligt ordföranden för Arab Women Organisation, Wadouda Badran, gjordes under föregående decennium betydande ändringar gällande kvinnans ställning i de arabiska ländernas lagstiftning. Badran föreläste vid ett seminarium organiserat av utrikesministeriets utvecklingssamarbetsavdelning den 7-8 september. Temat för seminariet var familjen, samhället och en förbättring av kvinnans ställning i samhället. Vid seminariet behandlades främst kvinnors samhälleliga ställning i Nordafrika och Mellanöstern, men även jämställdhetssituationen i Finland kartlades.

Arabiska kvinnors ställning och lagstiftningens möjligheter
-seminariets deltagarna i Ständerhuset De flesta arabländerna ger kvinnor och män samma politiska och medborgerliga rättigheter i sina konstitutioner och har ratificerat konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor (The Convention to Eliminate all Forms of Discrimination against Women). Trots ratificeringen har flera arabstater gjort flera reservationer till konventionen.

Många arabländer har dock reformerat sin lagstiftning för att främja kvinnors deltagande i samhällslivet. Ändringarna har skett långsamt, men särskilt under de senaste tio åren har man i flera arabländer uppnått betydande framsteg ägnade att förbättra kvinnans ställning till exempel inom utbildning, ekonomi, lagstiftning och beslutsfattande. Den genomsnittliga andelen kvinnor i arbetslivet har likaså stigit från 26,5 procent 1980 till 30 procent år 2000.

Enligt Wadouda Badran var en mycket viktig vändpunkt när det gäller arabländernas lagstifningsreformer den reform av familjelagstiftningen som gjordes i Tunisien på 1950-talet. Även i Egypten och Marocko har man nyligen gjort stora ändringar i familjelagstiftningen.

Andelen kvinnor i ledande ställning i det arabiska samhället har ökat: deras andel till exempel i de nationella parlamenten har vuxit och 11 arabiska länder hade år 2003 en kvinnlig minister. Kvinnliga domare finns i tio arabländer. För att främja kvinnans ställning har man även inrättat särskilda ministerposter och tillsynsorgan.

Arabländernas problem har minskat, men inte försvunnit, betonade Wadouda Badran. Den patriarkaliska strukturen i de flesta arabiska samhällen har direkta negativa följder för kvinnornas rättigheter och samhällsekonomiska ställning. Eftersom kvinnans rättigheter övervakas genom i stor utsträckning inofficiella och personliga kontakter, kan till och med mycket jämställda bestämmelser i lagstiftningen förbli betydelselösa i vardagslivet. Även krig, ockupationer och väpnade konflikter försvårar genomförandet av kvinnors rättigheter - inte bara för att kvinnorna hör till de mest utsatta grupperna, utan för att fred och stabilitet är en förutsättning för utveckling och jämställdhet.

Den konservativa islamistiska rörelsen den största utmaningen för kvinnor

Enligt Badran är den största utmaningen för de muslimska länderna emellertid den konservativa islamistiska rörelsen, som anser att könsfrågan strider mot den muslimska trons principer. Den extrema islamismen ger en förvriden bild av kvinnan och hindrar kvinnors deltagande i den samhälleliga utvecklingen. En dylik inställning innebär i sin tur utmaningar för en upplyst tolkning av islam, dvs. att jämställdhet mellan könen överensstämmer med islams värderingar.

Vid seminariet berättade experter som representerade Tunisien och Marocko om jämställdhetssituationen i sina länder, som är bland de mest avancerade bland arabländerna. I dessa länder har kvinnorna genom ändringar av familjelagstiftningen numera givits en mera jämställd ställning i familjen. Tidigare hade kvinnor till exempel ingen lagstadgad beslutsmakt i frågor som gällde familjen, och hon behövde tillstånd av sin make - eller om en sådan inte fanns, av en manlig släkting - till exempel för att arbeta eller resa. Hon kunde inte ansöka om skilsmässa. Nu är dylika bestämmelser historia. Även i de mest progressiva arabländerna kvarstår emellertid fortfarande förhållanden som kräver reformer. Till exempel arvsbestämmelserna iakttar inte jämställdhetsprincipen, vilket begränsar kvinnors ekonomiska handlingsförmåga.

Kombination av arbete och familj samt familjevåld Finlands problem

Professor Kevät Nousiainen, som redogjorde för lagstiftningens betydelse för främjande av jämställdheten, beskrev Finlands situation gällande kvinnans ställning som framstegsvänlig, men påpekade samtidigt att kvinnorna inte heller i Finland är fullständigt jämställda med männen. Problem orsakar till exempel kvinnornas dubbla arbetsbörda, då utöver det normala dagsarbetet även hemarbetet faller på kvinnans lott, kombinationen av familjeliv och arbete, som anses vara ett kvinnoproblem, samt familjevåld mot kvinnor, som är alarmerande allmänt förekommande i Finland.

De experter från arabländerna och Finland som deltog i onsdagens slutpanelen efterlyste ett närmare samarbete både mellan arabländerna och med de nordiska länderna för att stärka kvinnans ställning och garantera fred och demokrati.