Klimatkonferensen i Peru: Klimatförändringen inverkar mest på fattiga kvinnor i utvecklingsländer

Jämställdhetsdagen den 9 december lyfte fram genderfrågor vid klimatkonferensen i Peru. Ämnet är också aktuellt på andra sätt i förhandlingarna: kvinnors deltagande blir allt viktigare, och Finland förespråkar att genderaspekten ska inkluderas i det nya klimatavtalet, liksom många andra länder. Finland stödjer också utvecklingsländernas kvinnors tillträde till förhandlingsborden.

Mocambiques miljöminister Alcinda Abreu med specialsakkunniga Aira Kalela vid avslutningen av Gender Day. Foto: Matti Nummelin

Varför är just kvinnoaspekten så viktig, specialrådgivare Aira Kalela?

”Klimatförändringen inverkar allra mest på fattiga kvinnor och flickor. Ändå är det väldigt få kvinnor som deltar i klimatförhandlingarna. Om man inte utnyttjar deras kunnande i förhandlingarna och i anpassningen till klimatförändringen slösar man bort värdefulla kunskaper och resurser”, svarar Kalela.

I utvecklingsländerna är det ofta männen som drar nytta av urbaniseringen medan kvinnorna och flickorna stannar kvar i byarna och ser till att jordbruk sköts och vatten skaffas, och det är just på sådana sysslor som klimatförändringen har direkt inverkan.

”Om kvinnorna, eller andra som känner till den praktiska situationen, inte får vara med och planera anpassningsåtgärderna och fatta beslut, är besluten inte förankrade i verkligheten”, tillägger Kalela.

Kvinna från Peru på klimatkonferensen. Foto: Matti Nummelin

Kvinnornas betydelse i klimatförhandlingarna växer

För närvarande är kvinnornas andel av ländernas delegationer ungefär 30 procent, som bäst steg den till 39 procent i oktober. De som driver på jämlikt deltagande har som mål att andelen ska stiga till minst 40 procent. Finland främjar för sin del att kvinnornas andel ökar och att genderaspekten förstärks genom att stödja organisationer som Global Gender and Climate Alliance som arbetar för att kvinnor i utvecklingsländerna ska tas med i förhandlingarna.

Också i Perumötet deltar elva kvinnor från utvecklingsländer, som utbildas i att verka som förhandlare. De får bidrag för sina resekostnader. De kommer från Sudan, Moçambique, Kenya, Liberia, Tanzania, Ghana, Mexiko, Dominikanska republiken, Nepal, Filippinerna och Jemen. Under konferensen agerar de i sina egna delegationer men håller tät kontakt med varandra varje dag.

Resultaten är lovande. Projektet som startade år 2008 har lyft fram kvinnor på centrala poster och gett dem plats som förhandlare, och som medlemmar av sina länders delegationer och dessutom som medlemmar i anpassnings- och teknologikommitten, som är mycket viktig för anpassningen till klimatförändringen.

”I klimatförhandlingarna har det traditionellt rått något av en machoattityd, man har bara talat om stora strukturella frågor på infrastrukturnivå, och inte noterat små praktiska åtgärder som kan ha stor betydelse i större skala. Som tur är håller läget på att förändras. Kvinnornas roll i förhandlingarna har ökat märkbart under de senaste åren”, konstaterar Kalela.

I Kyotoprotokollet från 1992 noterades inte jämställdhetsaspekten överhuvudtaget i det egentliga avtalet. Däremot finns den med i det internationella biodiversitetsavtalet som slöts vid samma tid, och ökenspridningsavtalet som är av lite senare datum och vars utgångspunkt är den samma: kvinnorna har bäst kännedom om naturresurserna och jordbruket, speciellt i utvecklingsländerna, och miljörisker påverkar dem direkt.

Finland synligt under jämställdhetsdagen

Under temadagen diskuterades jämställdhet mellan könen bland annat i en paneldebatt på hög nivå och vid en kvällstillställning där Aira Kalela höll ett anförande och framförde miljöminister Grahn-Laasonens hälsning. Hälsningens budskap var att det nya klimatavtalet bör omfatta en juridiskt bindande jämställdhetsprincip som styr allt arbete som anknyter till avtalet. Finland var en av tillställningens arrangörer.

Under dagen fick vinnarna av UNFCCC:s Lighthouse Acitvity Awards ta emot sina priser. En av de premierade är projektet EcoMicro som delvis stöds av Utvecklingsfonden och som erbjuder stöd för hållbara energilösningar för små och medelstora företag i Syd- och Centralamerika.

När dagen övergick i kväll firades beslutet om ett jämställdhetsfrämjande arbetsprogram som fattades förra veckan. Det kommer i fortsättningen att styra jämställdhetsarbetet i samband med klimatavtalet.

Kirsi Pere

ilmastonmuutokset