Pekka Puustinen: Resultaten av utvecklingssamarbetet ska synliggöras

Utvecklingspolitiska avdelningens nya chef Pekka Puustinen anser att det är viktigt att framhålla utvecklingssamarbetets resultat, trots att de är svårt att mäta dem.

Pekka Puustinen. Kuva: Timo Ikonen. Pekka Puustinen har lett den utvecklingspolitiska avdelningen i två månader. Han vill att ledningen ska vara närvarande och stödja hela avdelningen. Foto: Timo Ikonen.

Den utvecklingspolitiska avdelningens nya chef Pekka Puustinen anser att vi kommit en lång väg när det gäller resultatinriktningen inom utvecklingssamarbetet, men det finns ännu mycket att göra.

”Till landprogrammen för Finlands långvariga partnerländer har det kopplats mätare för att kunna utvärdera resultatet”, berättar Puustinen.

Vi är inne i en pilotfas och ska lära oss av utfallet. Finlands beskickningar rapporterar resultat till utrikesministeriet två gånger per år. Landprogrammen ska leda till förändringar på landnivå.

Enligt Puustinen är det viktigt att framhålla resultaten, men i praktiken påverkas resultaten av så många olika faktorer så att det är milt sagt utmanande att mäta dem.

”Också kommunikationen är en utmaning. Till exempel i frivilligorganisationernas samarbete hittar man lätt små konkreta resultat. Som givare av sektorstöd är Finland bara en aktör bland många, men samtidigt finns där möjlighet till större förändringar och resultat. Alla samarbetsformer har sin egen roll”, bedömer Puustinen.

Det är betydelsefullt hur man informerar om utvecklingssamarbetet, anser Puustinen.

”Man måste berätta öppet både om resultat och om svårigheter och misslyckanden. Vi håller på och förnyar vissa processer på utrikesministeriet för hur misstankar om missbruk offentliggörs och kommuniceras. Utvecklingsinformationen spelar en viktig roll i den offentliga debatten”, säger Puustinen.

Förändringarnas tid

Enligt Puustinen pågår det stora förändringar i det internationella utvecklingssamarbetet.

”Intresset för att utföra mera samarbete i bräckliga stater växer eftersom de är värst efter i utvecklingen och de skapar osäkerhet både för sina invånare för sina grannar. Det är mera riskabelt att samarbeta med bräckliga stater, men vi måste lära oss att behärska det”, konstaterar Puustinen.

Pekka Puustinen. Kuva: Timo Ikonen. ”Millenniemålen genomförs för fullt ända till slutet och samtidigt formuleras en ny utvecklingsagenda för perioden efter 2015”, säger Pekka Puustinen. Foto: Timo Ikonen.

Tidsfristen för FN:s millenniemål går ut om mindre än tusen dagar. Puustinen påpekar att det inte finns tid att sakta in utan nu måste vi jobba för fullt in i det sista.

”Samtidigt håller vi på att utforma en agenda för tiden efter millenniemålen. Processen är något av det viktigaste som pågår inom utvecklingspolitiken under de närmaste åren”, konstaterar Puustinen.

”Finansieringen står i centrum för den nya agendan, både utvecklingsländernas egna resurser, den privata sektorn och det internationella biståndet behövs. Om Finlands kandidat väljs till arbetsgruppen för finansiering av hållbar utveckling kommer vi att ha en ännu mera synlig roll i förhandlingarna”, bedömer Puustinen.

I ramförhandlingarna för 2015–2017 beslutade regeringen att skära ner anslagen för utvecklingssamarbetet med ca 30 miljoner euro per år. Samtidigt kom man överens om att intäkterna från handeln med utsläppsrätter ska riktas till utvecklingssamarbetet.

”Det är ännu svårt att bedöma hur mycket utsläppshandeln sist och slutligen bidrar med, men förhoppningsvis kompenserar det nedskärningarna och medför rentav en ökning. Finland är det första landet som fattat ett dylikt beslut angående utsläppshandeln. Vi hoppas att andra länder tar exempel av vår modell som en ny form av utvecklingsfinansiering.”

Utvecklingsfrågor intresserar näringslivet

Flera av utvecklingspolitikens moderna verktyg, som till exempel Finnfund och dess partnerskapsprogram, passar bra ihop med Team Finland-konceptet.

Den utvecklingspolitiska avdelningen har också ett spetsprojekt inom ramarna för Team Finland.

”Målet är att utveckla marknader i utvecklingsländerna som utgår från de fattigaste människorna och deras behov. Vi prioriterar alltid de utvecklingspolitiska målsättningarna, också när vi deltar i Team Finland”, betonar Puustinen.

Han tycker att Finlands näringsliv är allt mera intresserat av utvecklingsfrågor och av Afrika.

Utvecklingsminister Heidi Hautala och Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb ska i maj göra en gemensam resa till Tanzania och Zambia. En finländsk företagsdelegation följer med. Resan kombinerar hållbar utveckling och ansvarsfull affärsverksamhet på ett innovativt sätt.

Utvecklingen hänger på afrikanerna

I enlighet med det utvecklingspolitiska åtgärdsprogrammet riktas den största delen av Finlands bilaterala bistånd till partnerländer i Afrika.

Enligt Puustinen har Afrika ur Finlands synvinkel allt för länge bara varit en mottagare för bistånd, men under de senaste åren har det kommit mycket goda nyheter från kontinenten.

”Det råder en positiv stämning där, utvecklingen kommer från afrikanerna själva. Fastän fattigdomen fortfarande är ett enormt problem växer ekonomin i många länder i svindlande fart och staterna blir rikare. Nu måste partnerländerna lära sig att själva dra nytta av sina resurser och här kan Finland hjälpa till.”

Den största utmaningen anser Puustinen är att fördela inkomsterna från naturresurserna jämnt inom länderna.

”De afrikanska länderna och beslutsfattarna bär själva huvudansvaret, men med hjälp av utvecklingspolitiken kan vi påverka utvecklingens riktning. Det är ett av huvudtemana i det utvecklingspolitiska åtgärdsprogrammet.”

Outi Einola-Head