Pekingin talviolympialaiset ja paralympialaiset 2022

Vuoden 2022 talviolympialaiset järjestetään 4.–20. helmikuuta 2022 ja paralympialaiset 4.–13. maaliskuuta 2022 Pekingissä, Kiinassa. Koronavirusrajoituksista johtuen osallistuminen kisoihin on tiukasti rajoitettu. Pekingin-kisoihin pääsee koronatilanteen takia kutsuvierasyleisöä vain Manner-Kiinasta. Urheilijoiden, virallisten vieraiden ja median edustajien on täytettävä sekä lähettävien maiden että erityisesti kisaisäntä Kiinan koronavarotoimien vaatimukset.

Suomen joukkue sekä median edustajat tulevat elämään olympialaisten ajan niin sanotuissa "koronakuplissa", joissa liikkuminen on tarkoin rajattua ja koronatestejä tehdään päivittäin. Ulkoministeriön mahdollisuus avustaa Suomen kansalaisia sekä Suomessa pysyvästi asuvia ulkomaalaisia Pekingin talviolympialaisten koronakuplissa on hyvin rajallinen.

Ennen matkalle lähtöä

Kiina on tiukentanut maahantulovaatimuksia koronaviruspandemiasta johtuen. Maahantulo talviolympialaisten yhteydessä edellyttää muun muassa useita koronavirustestejä, todistusta täydestä rokotussarjasta koronavirusta vastaan sekä Kiinan suurlähetystön ja Kiinan tullin maahantulokaavakkeiden täyttämistä verkossa.

Lisätietoja maahantulovaatimuksista löytyy Kiinan Helsingin-suurlähetystön verkkosivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Pekingiin matkustaville suosittelemme matkustusilmoituksen tekemistä www.matkustusilmoitus.fi(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)  -palvelussa. Matkustusilmoitus tarkoittaa omien henkilötietojen, matkan aikana voimassa olevien yhteystietojen ja matkaa koskevien tietojen antamista ulkoministeriölle hätätapauksia ja kriisitilanteita varten.

Matkustusilmoituksen lisäksi kannattaa tutustua ulkoministeriön Kiinaa koskevaan matkustustiedotteeseen.

Suosittelemme erityisesti sellaisen matkavakuutuksen ottamista, joka kattaa erityishoidon sekä kotiutusta vaativien sairas- ja kuolemantapauksien kuluja, mukaan lukien oireeton COVID-19. On hyvä selvittää oman matkavakuutuksen ehdot ja kattavuus ennen matkaa Pekingiin.

Koronavirustartunta tai -altistuminen

Positiivinen testitulos maahan saavuttaessa tai kilpailujen yhteydessä johtaa eristykseen ja mahdolliseen sairaalahoitoon. Eristys puretaan vasta negatiivisten PCR-testitulosten tai kansainvälisen asiantuntijaryhmän arvioinnin jälkeen. Tämä voi tarkoittaa pitkää eristystä oloissa, jotka eivät vastaa suomalaisten terveydenhoitopalveluiden tasoa. Sairaalaeristyksessä ei välttämättä ole tarjolla aina juomavettä, pyyhettä, wc-paperia tai muita hygieniatuotteita. Kaikki on pyrittävä hankkimaan itse.

Koronavirukselle altistuminen kilpailujen yhteydessä johtaa karanteeniin, joka puretaan 14 vuorokauden jälkeen altistumisesta. Tämä voi vaikeuttaa myös paluuta kotimaahan kisojen jälkeen.

Suomen suurlähetystö Pekingissä ei pysty vaikuttamaan paikallisviranomaisten ja kisajärjestäjien pandemiantorjuntatoimiin. Suomen olympiajoukkueen johto ja ulkoministeriö ovat toimineet  yhteistyössä kisojen poikkeuksellisten olosuhteiden osalta jo hyvissä ajoissa etukäteen. 

Pekingin-suurlähetystön yhteystiedot

  • Arkisin virka-aikana puh. +86 10 8519 8300
  • sanomat.pek@formin.fi Edustusto ja yleiset tiedustelut
  • consular.pek@formin.fi Konsuli- ja maahantulotiedustelut ml. passit, viisumi- ja oleskelulupa-asiat

Kun edustusto on suljettuna, voi hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 tai paivystys.um@formin.fi.

Huom! Kisakuplan sisältä ei ole käyntimahdollisuutta suurlähetystöön eikä konsulivirkailija pääse tapaamaan asiakkaita kuplan sisään.

Lisätietoja

Suomen olympiakomitea: Peking 2022(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Kansainvälinen olympiakomitea: Beijing 2022 Playbook(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Ulkoministeriön Kiina-matkustustiedote: https://um.fi/matkustustiedote/-/c/CN