Patten: Nu är det tid för deltagande och medkänsla med Ryssland

Inom relationerna mellan EU och Ryssland finns det vissa orosmoment, såsom Rysslands ratificering av Kyotoavtalet, lösningen på gränsproblemen med Estland och Lettland, samt Tjetjenienfrågan. Nu är emellertid inte rätt tid att diskutera reformen av partnerskapsavtalet mellan Ryssland och EU, utan det är tid för deltagande och medkänsla, konstaterade Europeiska kommissionens ledamot med ansvar för yttre förbindelser, Chris Patten, vid en presskonferens i Helsingfors.

Europeiska kommissionens ledamot med ansvar för yttre förbindelser, Chris Patten, besökte Finland onsdagen den 8 september. Värd för den brittiske gästen var utrikesminister Erkki Tuomioja. Patten träffade även president Tarja Halonen och statsminister Matti Vanhanen. Patten berättade att man diskuterat inverkan av EU:s konstitutionella fördrag på EU:s utrikespolitik. Dessutom diskuterades många internationella frågor, såsom inledandet av Turkiets medlemskapsförhandlingar, Europeiska unionens grannskapspolitik, relationerna mellan EU och Ryssland och situationen i Mellanöstern.

Den uppståndelse som uppstått om det uttalande som EU:s ordförande Nederländerna gjort om skolkapningen i Nordossetien och som skaver relationerna mellan EU och Ryssland är fråga om ett missförstånd. Enligt Patten finns ett behov av att utveckla partnerskapet mellan EU och Ryssland, men tiden är ännu inte den rätta.

I och med Europeiska unionens utvidgning har Ryssland intagit en mera central ställning på EU:s dagordning. I och med utvidgningen kommer Ryssland att i högre grad dominera diskussionerna, och tecken på detta har redan kunnat skönjas. Enligt Patten har samarbetet mellan EU och Ryssland lidit av ineffektivitet. Europa har inte talat med en röst, vilket till sin del har minskat samarbetets effektivitet, sade Patten.

När det gäller Tjetjenien bör man komma ihåg att respektera Rysslands territoriella suveränitet. Man kan dock inte tiga ihjäl de problem som finns. Ryssland borde låta medierna rapportera fritt om situationen i Kaukasien, informationsspridningen kan idag inte längre begränsas, sade Patten.







Patten förhöll sig positivt till Turkiets EU-medlemskapsförhandlingar. Patten betonade att utvidgningskommissionär Günter Verheugens syn på saken kommer att väga tungt då kommissionen avger sitt förslag. Om Verheugen kommer till slutsatsen att Turkiet uppfyller alla kriterier för medlemskap är det svårt för kommissionen att motsätta sig Verheugens rekommendation. Patten påpekade att eventuella medlemskapsförhandlingar kommer att bli långvariga.

Åsikterna om det muslimska Turkiets inverkan på den europeiska identiteten är överdrivna. Europa kan ses som en konsumentklubb lika väl som en kristen klubb, och dessutom finns det redan ett stort antal muslimer i Europa. Om EU skulle besluta att säga nej till Turkiet trots alla reformer som landet genomfört, kan detta få följder för relationerna mellan EU och de muslimska länderna.

Patten påpekade emellertid att EU, om Turkiet godkänns som EU-medlem, inte längre kommer att vara samma union som nu; nuvarande jordbrukspolitik och regionalpolitik skulle inte längre vara möjlig, liksom inte heller EU över huvudtaget i sin nuvarande form. Men även världen omkring EU förändras; EU:s befolkningstal och ekonomiska tillväxt sackar efter konkurrenternas. Ändrar inte detta den kontext inom vilken besluten om kommande EU-utvidgningar och EU:s framtida form fattas, frågade Patten.



EU