Flyktingkrisen påverkar all UM:s verksamhet

Ambassadör Pekka Hyvönen började arbeta som utrikesministeriets ledande migrationsexpert den 1 september. Ämnesområdet är bekant för Hyvönen sedan tidigare. Men han kunde inte ana vilken brännande fråga migration skulle bli just när han kavlat upp ärmarna för att börja arbeta i Sjöekipaget i Helsingfors efter många år utomlands.

Pekka Hyvönen vande sig vid att cykla till jobbet när han arbetade som ambassadör vid Finlands representation vid Europarådet i Strasbourg. Han cyklar varje dag till olika möten på en av UM:s cyklar. ”Det här är det absolut snabbaste sättet att röra sig i stadstrafiken”, avslöjar Hyvönen. Bild: Timo Täyrynen

Flyktingkrisen är hela regeringens och statsförvaltningens gemensamma bekymmer. Vid utrikesministeriet inrättades en intern migrationsarbetsgrupp i början av september med Pekka Hyvönen som ordförande.

Gruppen granskar de problem som flyktingströmmen orsakar, särskilt med tanke på Finlands yttre förbindelser.

Flyktingkrisen berör utrikesministeriet

”Migrationen påverkar egentligen alla utrikesministeriets områden eftersom migration och flyktingfrågor alltid innehåller en internationell dimension. Människor flyr från sina egna länder undan konflikter eller ekonomiska problem, ibland till och med på grund av svält. Eller av alla dessa orsaker”, konstarerar Hyvönen.

Många av utrikesministeriets verksamhetsområden, som till exempel utvecklingssamarbetet, fredsmedling, säkerhet, handels- och utvecklingspolitiken, de konsulära tjänsterna och så klart Europapolitiken har på något vis en koppling till migration.

Att påverka de bakomliggande orsakerna till flyktingkrisen är uttryckligen utrikesministeriets uppgift. Utrikesministeriet arbetar i olika länder genom sina beskickningar.

”Till exempel de teman som lyfts fram i Finlands utvecklingspolitik, som jämlikhet och flickors utbildningsmöjligheter, är väsentliga också med tanke på migrationens orsaker.

Nu när vi förbereder oss inför det internationella klimatmötet i Paris ska vi komma ihåg att också klimatförändringen i värsta fall kan öka migrationen.

Redan nu finns det enligt den Internationella organisationen för migration (IOM) 230 miljoner emigranter i rörelse.

”Trots att människor just nu är tvungna att fly för sina liv till exempel från Syrien, är människors rörlighet ändå huvudsakligen ett positivt fenomen och en del av den globala utvecklingen”, påminner Hyvönen.

Europas gemensamma ansvar

Hyvönen anser att Europeiska unionen agerat mycket målmedvetet när det gäller flyktingkrisen. Beslut har fattats och nu pågår verkställandet.

Också på EU-nivå är det frågan om yttre förbindelser, eftersom flyktingarna kommer från tredjeländer till Europa. Därför har EU:s utrikestjänst en viktig roll vid sidan om kommissionen och medlemsländerna.

Utrikesministeriet samarbetar med många internationella och inhemska organisationer som arbetar med flyktingfrågor. EU fortsätter också sitt intensiva samarbete med stora internationella organisationer som FN:s flyktingkommissariat UNHCR, FN:s utvecklingsprogram UNDP, Internationella organisationen för migration IOM, Röda korset och FN:s livsmedelsprogram för att lindra den globala flyktingkrisen.

Finlands modell med så kallade flyktingslussar har väckt intresse i EU och dess medlemsstater.

”Flyktingslussen i Torneå har väckt mycket positiv uppmärksamhet i Europa. Den har setts som en fungerande modell också för andra länder, till exempel Grekland och Italien där antalet flyktingar är i en alldeles annan klass än i Finland”, säger Hyvönen.

Nej till hatretorik

När vågorna i flyktingsdebatten går höga i Finland anser Hyvönen att det viktigaste är att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt, för att citera vår utrikesminister.

”Få människor vill lämna sitt hem och sin familj om allt är bra. Vi måste förstå de här människornas nöd”, betonar Hyvönen.

 

Outi Koskinen

Skribenten är informatör vid utrikesministeriets kommunikationsavdelning

muuttoliike