Päivitetty Valtiosopimusopas julkaistu

Tarvitsetko työssäsi apua EU- ja valtiosopimusasioissa? Päivitetty Valtiosopimusopas on ilmestynyt sähköisenä versiona. Kuluvan vuoden aikana opas julkaistaan myös painettuna sekä ruotsinkielisenä käännöksenä.

Malleja ja vastauksia EU- ja valtiosopimuksia valmistelevan virkamiehen käytännön kysymyksiin

Kuinka EU- ja valtiosopimuksia neuvotellaan? Kuka voi allekirjoittaa valtiosopimuksen tai toimia sijaisena, jos varsinainen allekirjoittajataho on estynyt? Riittääkö allekirjoittaminen valtiosopimukseen sitoutumiseksi? Milloin valtiosopimus tulee voimaan? Miten Ahvenanmaa otetaan huomioon valtiosopimusprosessissa? Entä yhteisymmärryspöytäkirja (Memorandum of Understanding) – voiko sellaisen dokumentin laatia kuka vain? Miten kansainvälinen hallintosopimus eroaa valtiosopimuksesta tai yhteisymmärryspöytäkirjasta?

Valtiosopimusoppaassa vastataan näihin ja moniin muihin käytännön kysymyksiin. Lisäksi oppaassa on mallipohjia esimerkiksi voimaansaattamissäädöksiin, esittelylistoihin, valtakirjoihin, sitoutumiskirjoihin, noottienvaihdolla sekä kirjeenvaihdolla tehtävään sopimukseen ja Ahvenanmaan maakuntapäivien rooliin liittyen.

Oppaasta löytyy myös valtiosopimussanasto (suomi–englanti) sekä yhteisymmärryspöytäkirjan mallipohja suomeksi ja englanniksi. Valtiosopimuksen ja yhteisymmärryspöytäkirjan terminologian erot löytyvät tiiviistä sanastostaEsittelijän muistilista kokoaa valtiosopimuksen tekovaiheet kätevästi yhteen ja muistuttaa esittelijää siitä, millaisia toimenpiteitä tulee missäkin vaiheessa tehdä.

Lisätietoja asiasta antaa ulkoministeriön EU- ja valtiosopimusasioiden yksikkö, sähköposti: OIK-20(at)formin.fi.