Pääsihteerin raportti ohjaa kestävän kehityksen tavoitetyötä

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on esitellyt laatimansa yhteenvedon uudesta kestävän kehityksen agendasta. Raportin on tarkoitus antaa ohjausta jäsenvaltioille tammikuussa alkaviin hallitusten välisiin neuvotteluihin.

Post-2015-agenda on esillä myös perjantaina EU:n ulkoasiainneuvoston kokouksessa, jossa kehitysministerit pohtivat EU:n kantoja hallitusten välisiin neuvotteluihin. Kehitysministeri Sirpa Paatero osallistuu Brysselin kokoukseen.

Suomen mukaan kestävän kehityksen agendan on poistettava äärimmäinen köyhyys sekä turvattava sosiaalisesti, ympäristöllisesti ja taloudellisesi kestävä kehitys. Suomen painotuksia läpileikkaaviksi teemoiksi ovat universaalisuus, ihmisoikeusperustaisuus, eriarvoisuuden vähentäminen ja planeetan kantokyvyn rajojen ottaminen huomioon.

Ihmisoikeudet ja eriarvoisuuden vähentäminen ovat Suomen painotuksia. Kuvassa tansanialaiset kuurot saavat sosiaalisen median koulutusta. Kuva: TANZICT.

Eri toimijoiden suositukset yhteen

Neuvottelut globaaleista kestävän kehityksen tavoitteista päätettiin käynnistää vuoden 2012 YK:n kestävän kehityksen konferenssissa (Rio+20). YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden avoin työryhmä (OWG) antoi oman ehdotuksensa uusista tavoitteista heinäkuussa.

Elokuussa YK:n kestävän kehityksen rahoituskomitea, jonka rinnakkaispuheenjohtajana toimi suurlähettiläs Pertti Majanen, luovutti raporttinsa kestävän kehityksen rahoitusvaihtoehtoista.

Pääsihteerin synteesiraportti kokoaa yhteen eri toimijoiden tekemät tuotokset ja suositukset. Avoimen työryhmän ehdotus ja rahoituskomitean raportti on hyvin huomioitu raportissa.

Post-2015-agenda on tarkoitus hyväksyä syyskuussa 2015 YK:n yleiskokouksen istunnon yhteydessä järjestettävässä huippukokouksessa.

Kuusi ohjaavaa teemaa

Pääsihteerin raportti käsittelee mm. kestävän kehityksen tavoitteita, toimeenpanoa sekä seurantaa ja vastuullisuuskysymyksiä. 

Raportissa esitetään, että kestävän kehityksen tavoitteet kootaan kuuden työtä ohjaavan elementin alle: ihmisarvo, ihmiset, hyvinvointi, maapallo, oikeus ja kumppanuus.

Ihmisarvon (dignity) alle asettuvat köyhyyden vähentäminen ja taistelu epätasa-arvoa vastaan.

Köyhyyden poistaminen vuoteen 2030 mennessä on kestävän kehityksen agendan päätavoite.

Toinen elementti, ihmiset (people), ohjaa työtä naisten ja nuorten aseman parantamiseksi. Tavoitteena on taata heille pääsy terveyspalveluihin ja koulutukseen.

Hyvinvointia (prosperity) ohjaava elementti tavoittelee vahvaa talouskasvua, jonka hyödyt jakautuvat nykyistä tasa-arvoisemmin kaikille.

Planeetta-elementin (planet) alla ovat tavoitteet, jotka suojelevat ekosysteemejä kaikkien yhteisöjen hyödyksi.

Oikeus-elementti (justice) kokoaa tavoitteet, joilla edistetään turvallisia ja rauhallisia yhteiskuntia ja vahvoja instituutioita. Kestävän kehityksen saavuttaminen edellyttää tehokasta hallintoa. 

Kumppanuus (partnership) ohjaa globaalia solidaarisuutta kestävän kehityksen toteuttamiseksi.

Kehitysavun sitoumuksista pidettävä kiinni

Pääsihteerin mukaan toimeenpano tulee olemaan kehitysagendan todellinen koetinkivi. Kaikkia eri rahoitusvirtoja, niin julkisia kuin yksityisiä ja kansallisia ja kansainvälisiä, on hyödynnettävä kestävän kehityksen rahoituksessa.

Lisäksi kestävän kehityksen toteuttamiseksi tarvitaan muita keinoja, mm. kauppaa, teknologiansiirtoa ja globaalia yhteistyötä.  Addis Abebassa ensi heinäkuussa pidettävä rahoituskonferenssi tulee olemaan tärkeä.

Virallisella kehitysavulla (ODA) on edelleen tärkeä merkitys varsinkin kaikkein köyhimmille maille, ja apua koskevista sitoumuksista on pidettävä kiinni. Kehittyneiden maiden ja kehitysmaiden välisestä ja maiden sisäisestä epätasa-arvosta on päästävä eroon.

Tavoitteiden toteutuksessa pääsihteeri piti ratkaisevana julkisen toimeenpanon seuranta-, raportointi- ja arviointijärjestelmää, joka tukee yhteistä vastuullisuutta.

YK
kestävä kehitys