Pääministeri Rinne ja ministereitä pohjoismaisiin kokouksiin Tukholmaan

Valtioneuvoston viestintäosasto
Tiedote 556/2019
24.10.2019

Pääministeri Rinne ja ministereitä pohjoismaisiin kokouksiin Tukholmaan

Pääministeri Antti Rinne osallistuu Pohjoismaiden neuvoston 71. istuntoon Tukholmassa 29. ja 30. lokakuuta. Istunnon avajaispäivänä tiistaina järjestetään huippukokous, jossa Pohjoismaiden pääministerit ja kansanedustajat keskustelevat yhteiskunnallisesta muutoksesta ja demokraattisen järjestelmän haasteista ilmastonmuutoksessa. Pohjoismaiden neuvoston istunnon muita keskeisiä teemoja ovat turvallisuus sekä nuorten osallistuminen.

Suomen valtuuskuntaan kuuluvat hallituksesta pääministerin lisäksi ulkoministeri Pekka Haavisto, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sekä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

Pääministereillä on keskiviikkona kokous yhdessä Färsaarten, Grönlannin ja Ahvenanmaan päämiesten kanssa. Kokouksen pääaiheena on pohjoismainen ilmastotyö. Pohjoismaisen yhteistyön elokuussa hyväksytyn vision mukaisesti tavoitteena on, että Pohjolasta tulee maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Pääministerit tapaavat myös pohjoismaisia nuorison edustajia.

Ministeri Haavisto osallistuu keskiviikkona pohjoismaiseen ulkoministerikokoukseen. Kokouksen keskeiset teemat ovat pohjoismainen yhteistyö ulko- ja turvallisuusasioissa, transatlanttiset suhteet ja ilmastonmuutos. Pohjoismaiset ulkoministerit osallistuvat myös Pohjoismaisen neuvoston täysistunnon keskusteluun pohjoismaisesta ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Ulkoministereiden ohjelmassa on myös arktisiin asioihin keskittyvä paneelikeskustelu Nordiska museetissa. 

Ministeri Blomqvist antaa keskiviikkona Pohjoismaiden ministerineuvoston selonteon nuorisoasioista Pohjoismaiden neuvostolle. Hän osallistuu myös Pohjoismaiden yhteistyöministerikokoukseen sekä tapaamiseen Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajiston kanssa, missä keskustelua käydään muun muassa ministerineuvoston budjetista, rajaesteistä sekä lainsäädäntöyhteistyöstä. Torstaina 31. lokakuuta hän osallistuu MeToo -paneelikeskusteluun.

Ministeri Skinnari osallistuu Pohjoismaiden kehitysministerikokoukseen, jossa keskustellaan muun muassa kestävän kehityksen innovaatioista ja väestökysymyksistä. Lisäksi hänellä on kahdenkeskinen tapaaminen Tanskan kehitysministeri Rasmus Prehnin ja Ruotsin kehitysyhteistyövirasto Sidan johtajan Carin Jämtinin kanssa. 

Ministeri Mikkonen osallistuu pohjoismaiseen ympäristöministerikokoukseen ja ministeri Kosonen osallistuu pohjoismaiseen kulttuuriministerikokoukseen.

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuus-, lasten- ja nuortenkirjallisuus-, musiikki-, elokuva- sekä ympäristöpalkinnot jaetaan tiistai-iltana Tukholman konserttitalossa pidettävässä palkintogaalassa. 

Pohjoismaiden neuvosto on Pohjoismaiden parlamenttien virallinen yhteistyöfoorumi. Neuvostossa on yhteensä 87 jäsentä Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista sekä Ahvenanmaalta, Färsaarilta ja Grönlannista.

Lisää Pohjoismaiden neuvoston 71. istunnosta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

#nrsession 

Lisätietoja 
- pääministeri: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Lauri Voionmaa, p. 0295 160 306, erityisavustaja (mediasuhteet) Dimitri Qvintus, p. 050 574 0956 ja valtioneuvoston apulaisviestintäjohtaja Päivi Paasikoski, p. 040 547 6279, valtioneuvoston kanslia
- ulkoministeri: erityisavustaja Joel Linnainmäki, p. 0295 350 466 ja lähetystöneuvos Christina Lehtinen, p. 0295 351 787, ulkoministeriö
- pohjoismainen yhteistyöministeri: erityisavustaja Silja Borgarsdóttir Sandelin, p. 0295 150 116, oikeusministeriö ja Pohjoismaisen yhteistyön sihteeristön päällikkö Johan Schalin,  p. 0295 351 781, ulkoministeriö 
- kehitysministeri: erityisavustaja (lehdistöasiat) Tiina Vainio,  p. 050 524 6559, erityisavustaja Kirsi Airio, p. 050 574 1729, lähetystöneuvos Anu Pulkkinen, p. 0295 350 097, ulkoministeriö 
- ympäristö- ja ilmastoministeri: erityisavustaja Antti Heikkinen, p. 050 348 1406 ja neuvotteleva virkamies Kaarina Saramäki, p. 029 525 0362, ympäristöministeriö
- kulttuuriministeri: erityisavustaja Satu Mäki-Lassila, p. 0295 330 103 ja kulttuuriasiainneuvos Sini Keinonen, p. 0400 243 939, opetus- ja kulttuuriministeriö