Osastopäällikkö Hannu Kyröläinen: "Turvallisuusuhkia tulee tarkastella myös yksilön näkökulmasta"

"Turvallisuusuhkia ei tulisi tarkastella vain valtion, vaan myös yksityisen ihmisen näkökulmasta", ulkoministeriön globaaliasioiden osaston osastopäällikkö Hannu Kyröläinen sanoi ulkoministeriön ja eduskunnan ihmisoikeusryhmän yhteistyönä järjestämässä siviilikriisinhallintaseminaarissa eduskunnassa torstaina. Kyröläinen esitti ulkoministeri Erkki Tuomiojan puolesta seminaarin avaussanat.

"Ihmisoikeusrikkomukset murentavat turvallisuuden", Kyröläinen sanoi. "On tervetullutta, että nyt keskustellaan kansainvälisten järjestöjen vastuusta niiden valtioiden kohdalla, jotka eivät suojele kansalaisiaan. Suomi tukee tässä Kanadan aloitetta". Kanadan aloite YK:n vuosituhathuippukokouksessa otti esille kansainvälisen yhteisön velvollisuuden humanitaariseen inteventioon tapauksessa, jossa valtio ei kykene turvaamaan väestönsä ihmisoikeuksia.

Nyt niinsanotut epäonnistuneet valtiot, failed states, muodostavat uudenlaisen turvallisuusuhan. Uudet uhat vaativat Kyröläisen mukaan myös uusajattelua perinteisessä konfliktinehkäisemisessä ja uusia keinoja uhkien taltuttamiseen. "Ihmisoikeuksien suojaaminen auttaa konfliktien ehkäisyssä moninaisin tavoin", Kyröläinen korosti. "Siviilikriisinhallinta on saamassa yhä suurempaa jalansijaa niin Suomessa kuin EU:n piirissä. Unionin neuvosto on myös kehottanut EU-instituutioita kehittämään siviilikriisinhallintaa koskevat linjaukset".

"EU on läksynsä oppinut 1990-luvun Balkanilta", ihmisoikeusryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Ulla Anttila puolestaan totesi.

Kansanedustaja Ulla Anttila keskustelee Etyjin Christian Strohalin kanssa Puheenvuoron pitänyt Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin ihmisoikeusyksikön johtaja Christian Strohal kehui Suomen pitkiä perinteitä kriisinhallinnassa. "Parlamentaarikoilla on ratkaiseva rooli demokratian ja oikeusvaltion suojelemisessa", Strohal sanoi. Strohal puhui laajan turvallisuuden käsitteestä, joka asettaa ensimmäistä kertaa ihmisen sen keskukseen. Kentällä toimiva Etyj tekee tässä suhteessa tärkeää työtä: järjestö kääntää poliittiset sitoumukset konkreettiseksi toiminnaksi.

Strohal tiivisti myös uuden vuosituhannen keskeiset turvallisuushaasteet. Etyjin valmistumassa oleva turvallisuuden ja vakauden uhkia käsittelevä asiakirja nostaa esiin taistelun terrorismia, ihmiskuljetusta ja vaalivilppiä vastaan.

Keskusteluunsa panoksensa toivat myös Kanadan suurlähettiläs Adèle Dion, varapääjohtaja Peter Feith, EU:n neuvoston yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan pääosastolta sekä Amnestyn Suomen-osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.











ETYJ
EU
ihmisoikeudet
kansainvälinen oikeus
kriisinhallinta