Att bygga en rättsstat är som att bygga ett hus

Pekka Hallberg, som är före detta president för högsta förvaltningsdomstolen, reser runt i Centralasien, Ryssland och Mexiko och talar om rättsstaten. Och man lyssnar på honom.

Pekka Hallberg, oikeusvaltio. Kuva: Samuli Siirala. För att ekonomin ska kunna växa behövs förtroende mellan samhällsparterna, konstaterar Pekka Hallberg. I en rättsstat uppstår förtroende. Foto: Samuli Siirala

När Pekka Hallberg börjar tala om rättsstaten i en främmande kultur brukar han ofta använda husbygge som jämförande exempel. Först av allt behöver man en fast grund. Grunden uppstår ur värderingar, kultur och förtroende. ”Man kan inte styra moralen med lagar”, säger Hallberg.

Husets fyra hörn motsvarar det viktigaste i rättsstatens uppbyggnad: laglighet, balans i maktfördelningen, ett oberoende rättsväsende, samt ett fungerande system där det viktigaste är människornas rättigheter och skyldigheter. Dessutom behöver man fönster och dörrar – med andra ord transparens och offentlighet.

Korruption är som mögelskador i ett hus. 

”Rättsbegrepp kan vara olika på olika håll i världen, men husjämförelsen fungerar bra i olika länder och kulturer.”

Enligt Hallberg är rättsstaten grunden för en stabil utveckling. För ekonomisk tillväxt behöver man till exempel förtroende mellan de olika parterna i samhället. I en rättsstat uppstår sådant förtroende.

Hur går det för splittrade familjer?

I mars utkommer Hallbergs bok om rättstatsutvecklingen i centralasiatiska länder. Rule of Law: Prospects for Central Asia, Rural Areas and Human Problems ingår i det stödprojekt för rättssektorn i Centralasien som utrikesministeriet finansierar. Boken kommer också ut på ryska och kazakiska, kirgiziska, tadzjikiska och uzbekiska som talas i Centralasien.

Mellan länderna i EU och länderna i Centralasien pågår ett omfattande projekt för att utveckla rättssektorn. I boken behandlas regionens länders statsförfattningar och strukturer, också med tanke på framtida samarbetsprojekt.

Nepal. Kuva: Pekka Hallbergin arkisto Pekka Hallberg diskuterar ett kooperativprojekt för jordbrukare med en jordbrukare på Nepals landsbygd, nära naturparken Bardiya. Indierna köper nepalesiska bönders produkter till underpris, men via kooperativen får de bättre betalt för sina produkter. Foto: Pekka Hallbergs arkiv.

Boken tar framförallt upp rättigheterna och bristen på rättigheter hos de kvinnor, barn och handikappade som lever i avlägsna trakter.

”Jag intervjuade förutom representanter för parlament, förvaltningar och domstolar också många frivilligorganisationer – jag ville nämligen ha lite dramatik i boken”, berättar Hallberg med okynnig uppsyn.

Han nämner omständigheterna i Tadzjikistan. Närmare en miljon arbetslösa unga män har åkt till Ryssland för att få arbete. De skickar pengar till sina familjer, men hur går det om de skiljer sig från sina fruar?

”Om äktenskapet inte är registrerat, vad återstår då för familjen? Om barnen inte har registrerats har de ingen arvsrätt och kan inte gå i skola. God förvaltning, skolsystem och fungerande rättsväsende återspeglas direkt på de mänskliga rättigheterna.”

Inga pekpinnar

Hallberg anser att Finland har mycket att bidra med till utvecklingen i de centralasiatiska länderna. Finland är en stark rättsstat eftersom vi av hävd har tytt oss till lagen i vår belägenhet mellan öst och väst. Finland har också världens första moderna enkammarriksdag, samt allmän och lika rösträtt.

”Och så har vi en tradition av god förvaltning och ett fungerande förvaltningsrättssystem. Människor måste också åtnjuta rättsskydd mot den offentliga makten. EU-rätten är främst offentlig rätt.”

Hallberg tycker att finländarna är bra på att lyssna när de framför sina ärenden.

”Vi går inte ut och säger att vi här i Norden vet bäst, utan vi säger att hos oss i Finland brukar vi göra så här, och det har fungerat ganska bra.”

Och det fungerar. Enligt honom är många länder intresserade av hur saker och ting sköts i Finland.

Pekka Hallberg skriver om sådant som han tycker är viktigt.

”Och när man har blivit pensionär före 68-årsdagen behöver man någonting att göra. Så jag grundande den här lilla enheten.”

”Den lilla enheten” är ROLFI, Rule of Law Finland, som fick ta emot 250 000 euro av Wihurifonden ifjol för internationella rättsstatsprojekt.

Heta Muurinen

demokratia
ihmisoikeudet