Nuori tansanialaisyrittäjä laskee päiviä Slushiin

Viisi nuorta tansanialaista yrittäjää osallistuu ensi viikolla Helsingissä järjestettävään kasvuyritys- ja teknologiatapahtumaan Slushiin. Godfrey Magila on tulossa esittelemään mobiilisovellustaan, joka mahdollistaa rivikansalaisten osallistumisen politiikkaan.

Kauppakorkeakoulusta valmistunut Godfrey Magila on opintojensa ohella perustanut oman yrityksen. Matkaansa hän saa tukea Suomen ja Tansanian yhteiseltä tietoyhteiskunnan kehittämishankkeelta.

Magilaa voi kutsua yhteiskunnalliseksi yrittäjäksi. Hän haluaa kehittää mobiilipalveluita, jotka mahdollistavat myös syrjäytyneiden ihmisten osallistumisen poliittisen päätöksentekoon. Hän puhuu läpinäkyvästä hallinnosta, korruptiosta ja poliittisen eliitin eriytymisestä. 

Godfrey Magila haluaa tehdä politiikan tutuksi tavallisille ihmisille mobiilitekniikan avulla.

”Olen aina halunnut edistää yhteiskunnallista muutosta innovaatioiden kautta. Tansanialaiset ovat kiinnostuneita politiikasta, mutta politiikan luonne täällä ei mahdollista aktiivista osallistumista. Käydessäni parlamentissa ymmärsin, kuinka syvä kuilu hallituksen ja rivikansalaisten välillä on. Näin tässä uuden mahdollisuuden ja lähdin työstämään MParliament-ideaani.”

Politiikkaan puhelimen avulla

Tansaniassa on 27 miljoonaa matkapuhelinta, ja puhelinta käyttää 80 prosenttia ihmisistä myös maaseudulla.

”Sain ajatuksen edistää ihmisten poliittista osallistumista matkapuhelimen avulla ja olen kehitellyt ideaa eteenpäin viime vuodet”, Magila kertoo.

Hänestä on etuoikeus päästä vierailemaan Suomessa.

”Suomen IT-sektori on todella kiehtova ja odotan uusia kontakteja, ideoita ja markkinamahdollisuuksia. On mielenkiintoista nähdä kuinka Suomessa asiat toimivat. Slushin ohella tapaamme sijoittajia sekä vierailemme yrityksissä. Olen valmistautunut harjoittelemalla omia myyntivalmiuksiani.”

Slush on viime vuosina kasvanut pohjoismaiden suurimmaksi startup-tapahtumaksi, joka kokoaa yhteen 10 000 osallistujaa ja 2 500 yritystä. 

Vaikuttavuussijoittaminen on tämän vuoden Slush-teemoja. Pelkän taloudellisen tuoton lisäksi sijoittajat ovat entistä kiinnostuneempia hankkeista, joilla halutaan saada aikaan myönteisiä yhteiskunnallisia ja ympäristövaikutuksia.

Beam poimii kehitysmaiden nousevat kyvyt

Slushin yhteydessä lanseerataan myös Tekesin ja ulkoministeriön yhteishanke, kehitysinnovaatio-ohjelma Beam. Sen lähtökohtana on kehittää innovaatioita, jotka parantavat vähävaraisten ihmisten elämää.

"Haluamme tuoda yhteen kehitysmaiden nousevia kykyjä ja suomalaisia osaajia. Kehittyvissä maissa on todella kiinnostavia yrityksiä ja liikeideoita, joiden avulla voidaan löytää ratkaisuja köyhyyden vähentämiseen, ympäristöongelmiin tai vaikkapa terveydenhuoltoon", ulkoministeriön neuvonantaja Aki Enkenberg hehkuttaa.

Dar es Salaamin Innovaatiokeskus Bunissa järjestettiin lokakuussa TanzICT-innovaatiorahaston palkintoseremonia. Nuoret tansanialaiset yrittäjät valmistautuivat pitämään hissipuheita liikeideoistaan ja vastaanottivat yhteensä 70 000 euron rahoituksen ideoidensa jatkokehittämiseen.

"TanzICT-tiimin kanssa olemme valmentaneet nuoria yrittäjiä ja seuranneet heidän lupaavaa kehitystä tänä aikana. Yrittäjillä ei useimmiten ole aikaisempaa kokemusta rahoitusneuvotteluista tai kohtaamisista kansainvälisten teknologiayrittäjien kanssa. Slush on näille Tansanian lupaavimmille start-up-yrittäjille oivallinen tilaisuus pistää itsensä 110-prosenttisesti likoon ja investoida omaan tulevaisuuteensa", hankkeen innovaationeuvonantaja Teemu Seppälä kertoo.

Suomen ja Tansanian tietoyhteiskunnan kehittämishanke (TanzICT) kanavoi rahoitusta nuorten lupausten innovatiivisiin hankkeisiin. Palkituista nuorista viisi on tulossa liikeideoineen valloittamaan marraskuista Helsinkiä.

Nora Stenius

demokratia
kauppa
tietoyhteiskunta
työ