Unga FN-proffs siktar på internationell karriär

Tiotals sakkunniga unga finländare åker varje år ut på internationella FN-uppdrag som biträdande sakkunniga eller volontärer.

YK:n vapaaehtoisohjelma. Kuva: Jari Marjelund. Finländska biträdande sakkunniga och volontärer finns bland annat i Bhutan, Schweiz och Armenien. Just nu är många av dem hemma på sommarledigt. Foto: Jari Marjelund.

FN-programmen Junior Professional officer (JPO) och UN Volunteers (UNV) erbjuder unga professionella personer möjligheten att få praktiska erfarenheter av internationellt samarbete.

Finländarna deltar i programmen tack vare finansiering från utrikesministeriet. För båda programmen gäller att utlandskommenderingen i regel pågår i två års tid.

”Deltagandet i programmen för biträdande sakkunniga och volontärer är en viktig del av Finlands multilaterala samarbete”, konstaterade utrikesrådet Kirsti Aarnio vid utrikesministeriets traditionella sommarseminarium, där tjugo unga personer samlades för att dela med sig av sina JPO- och UNV-upplevelser.

Enligt Aarnio är det givande att delta i programmen, inte bara för de sakkunniga själva utan också för FN-organisationerna som får erfarenheter av finländsk sakkunskap.

”Finländska sakkunniga är vanligtvis mycket efterfrågade i FN-organisationerna”, tillade hon.

FN är av hävd en av de viktigaste kanalerna för Finlands internationella verksamhet.

De unga sakkunniga är också viktiga för utrikesministeriet. Enligt Pirjo Suomela-Chowdhury, som är chef för enheten för FN:s utvecklingsfrågor, bidrar exempelvis de sakkunnigas rapporter om sina uppdrag till att utrikesministeriet får viktig information inifrån FN-systemet.

Många av dem som deltar i programmen skaffar sig senare en karriär i utrikesförvaltningen.

”Ibland får jag känslan att jag är den enda i ministeriet som inte har varit JPO”, skrattade Suomela-Chowdhury.

Från byhålor till huvudstäder

Utrikesministeriet väljer stationeringsorterna för sina biträdande sakkunniga i enlighet med Finlands utvecklingspolitiska program och FN:s millenniemål.

De biträdande sakkunniga kan hamna så väl i FN-organisationernas högkvarter som i fältkontor. Uppgifterna varierar också.

Heini Utunen arbetade två år vid FN:s livsmedelsorganisation FAO:s regionbyrå i Vietnam. En oförglömlig upplevelse var det diskussionstillfälle som byrån ordnade för att höra vietnamesiska jordbrukares syner på FN:s milleniemål.

”Sällan ser man fattiga bönder i ett hotell i Hanoi”, konstaterade Utunen.

Att redogöra för FN-begreppen för lokalbefolkningen tyckte hon var svårt, men fascinerande.

Anni Arial fick delta i FAO:s verksamhet i högkvarteret i Rom. Hon sysslade med markägandefrågor och berömmer sina arbetskamraters sakkunskap.

”Fats å andra sidan kan det hända att man får en dålig inblick i arbetets resultat om man bara befinner sig på högkvartersnivå”, beklagade hon.

Arial fick också följa med organisationsreformer under en ny generaldirektör. Det var delvis frustrerande eftersom förändringar i FN-världen ofta sker väldigt långsamt.

”En stor skuta kan inte vända snabbt”, påpekade hon.

Från snuttjobb till internationell karriär

De volontärer och sakkunniga som deltog i seminariet anser att FN är en givande arbetsplats.

Kan man säga att jobbet som ung sakkunnig öppnar dörrarna till bestående arbete i världsorganisationen? Kirsti Aarnio påpekar att konkurrensen om FN:s arbetsplatser alltid är hård, men efter att man har jobbat som JPO eller UNV har man större chanser.

Efter två år som JPO kan man ansöka om ett års förlängning, vilket främjar bestående anställning.

”Det är alltid ett stort beslut att ge sig in i FN-karriären”, påpekar Aarnio.

Erfarenheten kan också ge en internationell karriär en kick på andra sätt: utrikesrådet Aarnio var själv biträdande sakkunnig i Geneve en gång och konstaterar att ”Jag har fortfarande vänner från den tiden.”

Jari Marjelund

FN:s volontärprogram (UNV)

  • Varje år väljs 15–20 finländska sakkunniga ut till programmet. Av dem krävs högre högskolexamen och minst två års arbetserfarenhet från branschen. Minimiåldern är 25 år.

Biträdande sakkunniga (JPO)

  • Varje år väljs 30 finländska biträdande sakkunniga ut för att jobba vid FN:s och dess underlydande organisationer, eller vid internationella finansieringsinstitut eller inom vissa forskningssystem. Förutsättningarna är högre högskolexamen, utmärkta kunskaper i engelska och behärskande av ett annat av de officiella FN-språken samt arbetserfarenhet som motsvarar 1–2 års utbildning. Den övre åldersgränsen är 32 år. 

 

YK