Nuoret evästivät ministereitä kestävän kehityksen toiveistaan

Suomella on EU-puheenjohtajakaudellaan aitiopaikka vaikuttaa globaaleihin haasteisiin. Pääministeri Antti Rinne ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari keskustelivat nuorten kanssa syksyn huippukokousten kynnyksellä.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet – Agenda 2030 – ovat maailman yhteinen suunnitelma, jota myös Suomi on sitoutunut toteuttamaan paremman maailman rakentamiseksi. Mitä asioita Suomen tulisi ajaa nyt, kun meillä on EU:n puheenjohtajamaana näkyvä rooli ja esimerkiksi ilmastoasiat korostuvat kansainvälisissä kokouksissa?

Tätä kysyttiin ulkoministeriön nuorille suuntaamassa, toukokuun kestävän kehityksen viikolla käynnistyneessä Yllättävän Vaikuttava(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) -kampanjassa. Kampanjan keulahahmoina toimivat nuoret vaikuttajat Mmiisas, Roni Back ja Mansikkka, jotka pohtivat kestävän kehityksen teemoja omissa sosiaalisen median kanavissaan ja kutsuivat seuraajiaan osallistumaan keskusteluun sekä kertomaan mielipiteensä siitä, miten Suomen tulisi vaikuttaa maailmalla. 

Heidän nuorilta saamissaan vastauksissa korostuivat huoli muun muassa ilmastonmuutoksesta, metsistä ja meristä sekä tasa-arvo ja koulutus – niissä Suomen kädenjälki voisi kampanjan teeman mukaan olla maailmallakin Yllättävän Vaikuttava. Suomen toivottiin esimerkiksi istuttavan puita, edistävän puhtaan veden saantia, tehostavan kierrätystä myös muissa maissa ja turvaavan hyvän koulutuksen kaikille lapsille.

Ministeri Skinnari, Miisa Rotola-Pukkila, Maisa Mikkola, Olivia Sorvari, Elina Ahde, Tessa Manula, Jonna Könkkölä ja pääministeri Rinne.
Yhteiskuvassa ministereiden välissä Mmiisas, Maisa Mikkola, Olivia Sorvari, Elina Ahde, Tessa Manula ja Jonna Könkkölä. Kuva: Iina Salminen

Jokaisen osallisuus tärkeää

Ryhmä kampanjaan osallistuneita nuoria luovutti Mmiisaksen johdolla koosteen vaikuttamistoiveista pääministeri Antti Rinteelle ja kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarille valtioneuvoston linnassa.

”Uutiset esimerkiksi Amazonin sademetsien palamisesta saavat aikaan voimattoman olon. Kun tutustuin YK:n Agenda2030-tavoitteisiin, minut valtasi kuitenkin voimakkaampi tunne, jonka takia nytkin seison täällä. Ja se tunne on toivo. Minulle tuli vahva fiilis, että vielä on toivoa. llmastonmuutokseen ja eriarvoisuuteen voidaan vaikuttaa globaalisti, mutta se vaatii toimintaa nyt”, kuvaili Mmiisas eli Miisa Rotola-Pukkila osanottajien tunnelmia.

Ministerit vastaanottivat nuorten toiveet evästykseksi tuleviin vaikuttamisen paikkoihin.

”Jaan huolen teidän kanssanne, olen itse kolmen lapsen isä ja tästä keskustellaan meilläkin.  Agenda 2030 -tavoitteet ovat kunnianhimoisia ja meillä on yhteinen huoli siitä, etteivät ne pääse karkaamaan. Sen takia kansainvälinen yhteistyö, monenkeskinen yhteistyö, Euroopan unionin rooli, pohjoismainen yhteistyö ja Suomen kunnianhimoinen politiikka ovat avainasemassa”, totesi ministeri Skinnari.

Pääministeri Rinne korosti laajan osallisuuden tärkeyttä tavoitteiden toteuttamisessa. Kestävän kehityksen valintoja voi ja pitää tehdä sekä yksilön omissa kulutusvalinnoissa että yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Agenda 2030 -toimintaohjelma on vahva kehys hallituksen työlle.

”Kiitos kovasti siitä työstä, mitä olette tehneet pitämällä keskustelua yllä ja toivon, että jatkatte keskustelua ja yhteistyötä myös jatkossa”, pääministeri kannusti nuoria.