Nepalin uusi maanjäristys – hätäapu jo valmiiksi käynnissä

Nepalissa tiistaina tapahtunut voimakas maanjäristys ei onneksi ole yhtä tuhoisa kuin parin viikon takainen. Maanjäristykseen liittyvä hätäapu on käynnissä edellisen järistyksen jäljiltä. Uuden järistyksen keskipiste oli Kathmandun itäpuolella vuoristoalueella.

Nepalin armeija ja poliisi osallistuvat maanjäristyksen jälkeiseen työhön. Kuva: Noel Garcia Carranza

Tiistain 12. toukokuuta maanjäristyksen voimakkuus oli 7,3 magnitudia, kun huhtikuun 25. päivänä sattunut järistys oli voimakkuudeltaan 7,8. Huhtikuussa maanjäristyksen seurauksena sai surmansa yli 8 000 ihmistä.

Uuden järistyksen vaikutusalue on osittain sama kuin edellisessä järistyksessä. Uuden maanjäristyksen jäljiltä on arvioitava mitkä maantieteelliset alueet ovat suurimman avun tarpeessa.

Tiedot kaikista uusista vaurioista eivät ole vielä tiedossa. Lopullinen tieto kuolonuhrien määrästä selviää noin viikon viiveellä.

Jälkijäristykset voivat kaataa edellisessä järistyksessä vaurioituneita taloja. Jälkijäristykset myös aiheuttavat maavyöryjä ja lumivyöryjä vuoristoisilla alueilla. 

Avustustyö käynnissä – monta toimijaa

Suuri osa kansainvälisistä etsintäpartioista oli jo ehtinyt lähteä maasta. Intian ja Yhdysvaltojen armeijat ovat antaneet kalustoa ja henkilöstöä Nepalin armeijan hallitseman yhteismission alaisuuteen. Nepalin armeijalla on hyvät valmiudet ryhtyä mahdollisiin uusiin raivaustehtäviin.

Maanjäristyksiin liittyvä hätäapu on täydessä vauhdissa. Esimerkiksi Suomen Punainen Risti ja Kirkon Ulkomaanapu ovat jo jonkin aikaa olleet kentällä jakamassa avustuksia.

Avustusten jakaminen on organisoitu siten, että eri järjestöt antavat tukea erilaisiin tehtäväalueisiin kuten hätämajoitus tai vesi ja sanitaatio. Nepalin hallinto on myös täysin mobilisoitu hätäavun antamiseen.

Hätäapua organisoi Nepalissa koordinointikomitea. Sen jäsenet edustavat 11 klusteria eli hätäapuun liittyvää tehtäväaluetta. YK-järjestöt ovat vahvasti mukana Nepalin hallituksen rinnalla hätäavun järjestämisessä.

Nepalissa toimivia hätäapua antavia kansalaisjärjestöjä arvioidaan olevan yli 200. Avustustyöhön osallistuu myös moni nepalilainen kansalaisjärjestö.

Huhtikuun 25. päivän järistys tuhosi lukuisia rakennuksia Kathmandussa. Kuva: Noel Garcia Carranza

Huhtikuun järistyksen kokonaiskuva hahmottuu

Huhtikuun järistyksen jälkeen Nepalin hallinnolta kesti useita päiviä saada hätäapu organisoitua. Nopeimmin toimivat armeija ja poliisi, jotka määräävät henkilöstönsä auttamaan uhrien kaivamisessa raunioista sekä perustamaan leirejä asunnottomille. Nepalin hallitus antoi kansalaisille ohjeita siitä, miten välttää lisää uhreja jälkijäristysten takia.

Yksi tärkeä kanava hätäavun maahan tuonnille on Kathmandun lentokenttä.  Huhtikuun järistyksen jälkeen lentokentän tilasta kilpailivat kaupalliset lentoyhtiöt vakiovuoroineen, sotilaslentokoneet ja hätäapua tuovat lentokoneet. Tästä muodostui yksi pullonkaula hätäavun nopealle toimittamiselle.

Nepalin hallinto alkoi viikko katastrofin jälkeen ja ensimmäisen pelastusvaiheen mentyä ohi keskittyä hätäavun tarpeen kartoitukseen ja tuen jakamiseen. Virkamiehiä lähetettiin jokaiseen piirikuntaan ja paikallishallintoon toukokuun alkupuolella.

Tilannekartoitukseen ja avustustyöhön on osallistunut 22 500 virkamiestä, 65 000 armeijan henkilöä, 45 000 poliisia ja 25 000 aseistettujen poliisien henkilöä.

Nepalin hallinto on aloittanut perhekohtaisten menetysten arvioimisen. Avustuksia on tarkoitus maksaa loukkaantuneille, asuntonsa menettäneille ja hautajaiskuluihin. Henkilöitä arvioidaan sen mukaan onko avun tarve suuri, vähäinen tai ei lainkaan. Taloja arvioidaan sen mukaan ovatko ne asumiskelvottomia, korjattavissa olevia tai kunnossa olevia.

Jälleenrakennuksen vaihe alkaa hätäavun vaiheen, noin kolmen kuukauden jälkeen, ja sen odotetaan vievän 3–5 vuotta. Jälleenrakennus lisää tarvetta painottaa infrastruktuurin rakentamista ja ylläpitoa.

Pekka Seppälä

Kirjoittaja työskentelee erityisasiantuntijana Suomen Kathmandun-suurlähetystössä.