Nepad vauhdittanut Afrikan maiden yhteistyötä
"Afrikan kumppanuusohjelma Nepad toimii jo käytännössä monin tavoin muun muassa naisverkostojen kautta", kertoi Suomessa 1.-3. kesäkuuta vieraillut Graça Machel. Hänen mukaansa Nepad on myös vauhdittanut taloudellista toimeliaisuutta ja rohkaissut Afrikan maita yhteisiin investointeihin.
Machel, joka oli Suomessa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäen kutsumana, osallistuu Mosambikin edustajana Nepadin – New Initiative for Africa's Development – toteutukseen. Etelä-Afrikan entisen presidentin Nelson Mandelan puoliso on kansainvälisesti tunnettu lasten ja naisten etujen ajaja. Hän on myös entinen Unicefin hyvän tahdon lähettiläs, joka on mukana monen kansalaisjärjestön työssä.
Afrikan unioni on kampanjoinut naisten osallistumisen puolesta ja Afrikan komissiossa on nyt puolet naisia. Machel kiittää saavutuksesta naisverkostoja, jotka kattavat jo koko Afrikan mantereen idästä länteen ja pohjoisesta etelään.
Kansalaisyhteiskunnan kehittyminen on lähellä sosiaalialan aktivistiksi itseään kutsuvan Machelin sydäntä. "Naisten lisäksi monet kansalaisjärjestöt, muun muassa ympäristöjärjestöt, rakentavat omia verkostojaan. Afrikan kansalaisyhteiskunta toimii aktiivisesti muutenkin kuin järjestöjen kautta, muun muassa yliopistotasolla. Kymmenen Afrikan yliopistoa on muodostanut Rauhan yliopiston verkoston, joka etsii paikallisia ratkaisuja konflikteihin ja tekee oppiaineistoa kouluille", Machel kertoo.
Nepadin aloitteesta jotkut Afrikan yliopistot ovat aloittaneet stipendiohjelman. Sen kautta tarjotaan afrikkalaisille opiskelijoille koulutusta, jota heillä ei ole tarjolla omassa maassaan.
Energia-alan yhteistyötä ja turismia
Nepad on saanut Afrikan maat tiivistämään yhteistyötään muun muassa energia- ja elintarvikealalla sekä turismissa. Mosambik kehittää parhaillaan elintarvike- ja sokeriteollisuuttaan, ja vienti kasvaa myös Euroopan maihin.
Turismi ja ekoturismi kehittyvät vauhdikkaasti eteläisen Afrikan maissa. Mosambik, Etelä-Afrikka ja Ruanda suunnittelevat yhteisiä pakettimatkoja, jotka kattavat kaikki kolme maata. Machelin mielestä myös vuoristogorilloistaan tunnetulla Ruandalla on hyvät mahdollisuudet kehittää luontomatkailuaan. Ekoturisteja maihin tulee jo esimerkiksi Englannista, Hollannista ja Yhdysvalloista. Nyt suunnitellaan yhteisiä pakettimatkoja myös Etelä-Afrikkaan, Mosambikiin ja Zimbabween. Turismi tarjoaa monia mahdollisuuksia paikallisille yrityksille ja lisää taloudellista toimintaa.
Turismin suotuisa kehitys riippuu paljolti Afrikan sisäisistä liikenneyhteyksistä, joissa on vielä paljon parannettavaa. "Beiran, Maputon ja Nacalan käytävät ovat tärkeitä kulkuväyliä maille, joilla ei muuten olisi pääsyä satamiin. Paikalliset asukkaat ovat hyötyneet liikenteen sujumisesta ja käytävät ovat jo keränneet ympärilleen monenlaista taloudellista toimintaa", Machel sanoo.
Silta kieliryhmien välillä
Machelin mielestä Nepad voi myös rakentaa siltoja Afrikan eri kieliryhmien välille. "Sen avulla voidaan rakentaa koulutusohjelmia yhteisten arvojen pohjalta riippumatta siitä annetaanko opetus englanniksi, ranskaksi tai portugaliksi."
Machel kertoi tulleensa Suomeen lisäämään suomalaisten ja mosambikilaisten naisten verkottumista eri aloilla. Hän halusi myös kertoa suomalaisille varsinkin Mosambikin naisten ja lasten tilanteesta sekä kartoittaa uusia yhteistyömahdollisuuksia kaupasta kansalaisjärjestöihin. Samalla hän kutsui suomalaisia yrityksiä tutustumaan eteläisen Afrikan kehittyviin mahdollisuuksiin.
Machelin mukaan tulosten epäilijät voisivat antaa aikaa vasta kolme vuotta toimineelle Nepadille. "Nepadin kaltaisen laajan aloitteen toteuttamiseen tarvitaan aina aluksi pieni aktiivinen joukko, joka vastaa asioiden etenemisestä", sanoo Machel. Hänestä on tärkeintä, että Nepad on yhdistänyt afrikkalaiset ja tarjoaa heille yhteisen vision kehityksestä.
Outi Einola-Head