Naton neuvosto ja pääsihteeri vierailevat Suomessa

Naton jäsenmaiden suurlähettiläistä koostuva Pohjois-Atlantin neuvosto (North Atlantic Council, NAC) ja neuvoston puheenjohtaja, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vierailevat Suomessa 25.-26. lokakuuta 2021.

Kolme NATOn lippua
Kuva: NATO

Vierailu alkaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja pääsihteeri Stoltenbergin kahdenvälisillä keskusteluilla sekä presidentin keskusteluilla neuvoston kanssa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto tapaa Naton neuvoston lounaskeskustelun merkeissä. Ulkoministeri Haavistolla ja pääsihteeri Stoltenbergillä on lisäksi kahdenvälinen tapaaminen.

Nato-suurlähettiläät vierailevat päivän aikana myös eduskunnassa, jossa he tapaavat puhemies Anu Vehviläisen sekä ulko- ja puolustusvaliokuntien edustajat. Ohjelmassa on lisäksi tutustuminen Kaartin jääkärirykmenttiin puolustusministeri Antti Kaikkosen ja puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivisen isännöimänä.

Illalla pääministeri Sanna Marin tapaa pääsihteeri Stoltenbergin kahdenvälisesti sekä tarjoaa Nato-suurlähettiläille päivällisen.

Tiistaina 26. lokakuuta ohjelmassa on neuvoston tapaaminen sisäministeri Maria Ohisalon kanssa sekä tutustuminen Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen toimintaan.

Vierailu tarjoaa mahdollisuuden edistää Itämeren alueen ja pohjoisen Euroopan turvallisuustilanteen ymmärrystä Natossa. Vierailu on myös osoitus Suomen ja Ruotsin tiiviistä Nato-kumppanuudesta sekä Suomen ja Ruotsin läheisestä kahdenvälisestä suhteesta.

Suomesta neuvosto ja pääsihteeri jatkavat matkaansa Ruotsiin, jossa he vierailevat 26.–27. lokakuuta.