Internationella kvinnodagen:
I Myanmar uppmärksammades kvinnors ställning i tecknade serier

I Myanmar ordnades en serietävling för att hedra den internationella kvinnodagen. Tävlingsbidragen beskriver de problem som många myanmariska kvinnor och flickor stöter på dagligen. En av tyngdpunkterna i Finlands stöd till Myanmar är att främja kvinnors rättigheter och jämställdhet.

Tävlingen ordnades i samarbete med FN:s befolkningsfond UNFPA, Myanmars departement för social välfärd och organisationen François-Xavier Bagnoud International. Syftet var att öka kunskapen om kvinnors rättigheter. Tävlingen ingick i UNFPA:s projekt ”Kvinnor och flickor först” som Finland stöder med 3,65 miljoner euro under åren 2016–2018.

Den här serien vann. I pratbubblan står: ”Om lagstiftningen erbjuder skydd är kvinnans liv tryggat”, och på taket: ”Kunskapens hus”. Foto: Silja Rajander

Serietävlingens teman var våld mot kvinnor, kvinnors hälsa och kvinnor i nöd. Det här är centrala teman projektet som stöds av Finland, Sverige och andra partner.

Projektets eftersträvar kvinnors egenmakt genom att främja tillgång till tjänster för sexuell och reproduktiv hälsa, genom att motarbeta våld mot kvinnor och utveckla stödtjänster för offer och förbättra straffsystemets verksamhet.

Kvinnor och flickor stöter på många olika slag av diskriminering

Normer och diskriminering som baserar sig på kön är djupt rotade i det myanmariska samhället. Kvinnor och flickor tilldelas en svagare social och ekonomisk ställning. Det begränsar deras möjligheter att delta i utvecklingen och deras förmåga att fatta beslut om ekonomiska resurser.

Kvinnors och flickors sämre ställning ökar också risken att de utsätts för våld, utnyttjande och människohandel. Konflikterna som pågått i landet sedan 1948 har också bidragit till att öka våldet mot och diskrimineringen av kvinnor.

På allas ansvar att arbeta för jämställdhet

Tävlingens jury fick in 241 serier från olika delar av Myanmar. Sammanlagt 60 teckningar ställdes ut under prisutdelningen i Yangon den 7 mars. Befolkningsfonden UNFPA och de andra parterna har för avsikt att använda tävlingsbidragen för att öka medvetenheten om kvinnors rättigheter. Landchefen för UNFPA Janet Jackson konstaterade:

”Könsrelaterat våld och grymhet försiggår oftast i det fördolda. Det pratas inte om det. De ställs sällan inför rätta. I verkligheten är det mest kvinnor och flickor som drabbas. Serierna erbjuder ett sätt att diskutera besvärliga och svåra ämnen. De utmanar dolda attityder, sociala och kulturella normer.”

Vinnaren i serietävlingen, Tun Tun Win kommer från Yangon och beslöt sig för att delta när han såg en annons i tidningen. Våld mot kvinnor är ett problem som han tycker att alla i världen borde delta i att lösa:  

”Det förekommer mycket våld mot kvinnor i Myanmar. Men det är inte bara i Myanmar som kvinnor utsätts för våld. Kvinnor överallt har samma problem. Det är på allas ansvar att lösa de här frågorna”, säger Tun Tun Wing.

På bidraget av Phyi Wai Soe som kom tvåa i barnens tävling står det: ”Pappa tar hand om mamma genom att ta hand om hennes hälsa”. Foto: Silja Rajander

Phyi Wai Soe är tolv år och har rest med sin mamma till Yangon från delstaten Mon. Hans teckning var en av vinnarna i tävlingen för barn. Den framhåller vikten av kvinnors hälsa för hela familjen.

”På min bild bryr sig pappan om mammans hälsa”, beskriver han. Hans mamma berättar att hon lärt sina söner hur viktigt det är med hälsa för alla.

Under prisutdelningen uppträdde teatergruppen Human Drama. Gruppens syfte är att sprida kunskap och förändra inställningen till hälsa och sociala problem. Deras sång- och teaterföreställning handlade om familjevåld och behovet av att stärka kvinnors egenmakt.

Att främja kvinnors och flickors rättigheter är ett av de fyra prioriterade områdena i redogörelsen om Finlands utvecklingspolitik som publicerades i februari.

 Silja Rajander

Skribenten är specialsakkunnig inom utvecklingssamarbete vid Finlands förbindelsekontor i Yangon.

ihmisoikeudet
sosiaalinen sukupuoli