Mot ett tryggare Europa genom att främja kvinnors och flickors rättigheter

Jämställdhet mellan könen och kvinnors rättigheter är en av huvudprioriteringarna inom Finlands utrikespolitik och en viktig del av OSSE:s övergripande säkerhetsuppfattning. Framsteg och utmaningar i OSSE-området var temat för OSSE:s konferens Gender Equality Review i Wien den 12–13 juni.

Det var andra gången som Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) ordnade konferensen Gender Equality Review. Konferensen handlade om arbetet för att främja jämställdhet mellan könen och kvinnors rättigheter i organisationens deltagande stater. Finland var en av huvudfinansiärerna av evenemanget.

OSSE-ambassadör Päivi Laivola Donin de Rosière (t.v.), OSSE Senior Gender Adviser Amarsanaa Darisuren, understatssekreterare Pirkko Hämäläinen och den finska genderexperten Leena Avonius från OSSE:s sekretariat diskuterade jämställdhetssamarbetet mellan Finland och OSSE.

Frågor kring jämställdhet mellan könen är en viktig del av OSSE:s verksamhet på organisationens samtliga delområden. År 2004 fattade OSSE:s ministerråd beslut om en handlingsplan för att främja jämställdhet mellan könen.

Efter detta har de deltagande staterna förbundit sig även till flera andra beslut som ministerrådet har fattat till exempel gällande kvinnors roll i konfliktlösning, våld mot kvinnor och kvinnors deltagande i politiken och ekonomin. Trots att utvecklingstrenden har varit positiv behöver många frågor ännu lösas ur Finlands synvinkel.

Syftet med konferensen var att utvärdera på vilket sätt de deltagande staterna har lyckats genomföra OSSE-åtaganden på nationell nivå. OSSE:s första konferens om jämställdhet ordnades 2014.

Nu var syftet att på ett mer systematiskt sätt göra upp genomförandeplaner och planera inriktade åtgärder för att främja jämställdhet mellan könen och kvinnors rättigheter. Öppningsanförandena underströk att konferensen skulle fokusera på en kritisk granskning av utmaningar i stället för klapp i ryggen.

God praxis genom Finlands exempel

Under öppningssessionen berättade understatssekreterare Pirkko Hämäläinen i en paneldiskussion om Finlands åtgärder för att främja jämställdhet mellan könen. Trots att lika rösträtt infördes i Finland för över 100 år sedan bör arbetet fortsätta.

”Det är nödvändigt att både kvinnor och män deltar i jämställdhetsarbetet i samhället. Det är ytterst viktigt att öka medvetenheten på ett systematiskt sätt”, sade Hämäläinen.

I Finland har utbildningen haft en viktig roll i arbetet för att främja jämställdhet. Enligt Hämäläinen har vi blivit medvetna om att jämställdhetsarbetet behöver påbörjas redan i tidig barndom. I arbetet för att stödja familjer är syftet att öka pappors roll i skötseln av barn. Trots att det finns gott om god praxis i Finland har vi också stora utmaningar. Genom praktiska åtgärder strävar vi efter att undanröja löneskillnaderna mellan könen och utplåna våldet mot kvinnor.

”Våld mot kvinnor är ett av de allvarligaste brotten mot mänskliga rättigheter i Finland. Vi har ökat antalet skyddshem och ägnat uppmärksamhet åt utbildningen av social- och hälsovårdsmyndigheterna och polisen”, konstaterade Hämäläinen.





Ett viktigt delområde inom utrikespolitiken

Arbetet för kvinnors och flickors rättigheter är en av Finlands prioriteringar inom utrikespolitiken. Enligt Hämäläinen avspeglas detta i samarbetet mellan Finland och internationella organisationer samt i Finlands utvecklingssamarbetsprojekt.

”I utvecklingssamarbetet är investeringar i utbildning av flickor en av hörnstenarna i utvecklingen av ett välfungerande samhälle. Ett annat viktigt delområde är stödet för kvinnoföretagare för att dessa ska ha mer makt i affärslivet”, berättade Hämäläinen.

I vilka frågor kan OSSE:s arbete för att främja jämställdhet mellan könen utvecklas ur Finlands synvinkel? Enligt Hämäläinen är det ytterst viktigt med lika möjligheter och lika deltagande på alla delområden av livet. OSSE bör särskilt koncentrera sig på arbetet som följer FN:s säkerhetsråds resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet.

”Kvinnors deltagande i fredsmedling och konfliktlösning är ett av de delområden i resolutionen som har genomförts sämst. Eftersom OSSE är en regional säkerhetsorganisation, borde den ägna mer uppmärksamhet åt frågan”, sade Hämäläinen.





Taneli Urmas

Skribenten arbetar som högskolepraktikant vid OSSE-delegationen.

ETYJ
sosiaalinen sukupuoli