Nairobin innovaatioviikolla juhlittiin satavuotiasta Suomea

Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumat lähtivät Keniassa vauhdikkaasti liikkeelle maaliskuun alussa. Nairobin innovaatioviikosta hyötyivät varsinkin maan nuoret, jotka ovat lähivuosien talouskasvun tekijöitä.

Kenia on tunnettu tietoteknologiaosaamisestaan sekä vilkkaasta innovaatio- ja startup -kulttuuristaan. Haasteita on ratkaistu innovaatioilla. Kenialaiset hyppäsivät M-Pesa mobiilimaksujärjestelmään suoraan käteistaloudesta, perinteisten pankkien seuratessa kaukana perässä.

Nairobin innovaatioviikosta on kasvanut yksi alan merkittävimmistä tapahtumista Afrikassa. Tapahtuma toi yhteen hallituksen, yksityissektorin, kehityskumppanit ja tuhansia osallistujia etsimään innovatiivisia ratkaisuja paikallisiin ja maailmanlaajuisiin haasteisiin. Suomi oli toista kertaa järjestetyn tapahtuman keskeinen kumppani.

Edustuston päällikön sijainen Ramses Malaty esitteli suomalaista innovaatioita Kenian ICT-ministeri Joe Mucherulle. Kuva: Sami Husa.

Edustusto järjesti myös useita sivutapahtumia, kuten Suomi kauppakumppanina –seminaarin ja innovaatiotapahtuman Unicefin kanssa. Samaan aikaan Afrikkaa kiertävä "Koodibussi", joka on osa Suomi 100 –juhlavuoden ohjelmaa, opetti lapsille koodausta musiikin avulla.

Suomalaiselle osaamiselle kysyntää Keniassa

Suomi oli näkyvästi esillä Kenian mediassa lehdissä, televisiossa ja radiossa pääuutiskanavia myöten. Suomi profiloitui innovaatioiden edelläkävijämaana ja vahvana Kenian ja Itä-Afrikan innovaatio- ja startup-kulttuurin tukijana. Suomen vahvuudet teknologian ja sosiaalisten innovaatioiden aloilla kiinnostivat aina Kenian hallituksesta opiskelijanuoriin.

Viikon aikana saatiin käyntiin useita kumppanuusaloitteita. Suomi oli liikkeellä oikeaan aikaan ja aloitteellinen kasvavien markkinoiden innovaatioiden ja startup-ympäristön kumppanuuksien luomisessa.

Suurlähettiläs Tarja Fernández avaamassa ulkoilmakonserttia Kiberassa.Kuva: Sami Husa.

Uusia kaupallisia yhteistyöaloitteita

Kenian talous ja markkinat kasvavat nopeasti. Alivaltiosihteeri Elina Kalkku johti innovaatioviikoille 50 henkilön valtuuskunnan, jonka keskiössä olivat innovaatiot, modernit ratkaisut sekä uudet yksityissektorin, yliopistojen ja muiden toimijoiden kumppanuudet.

Suomi kauppakumppanina –seminaarin järjestivät suurlähetystö, Finnpartnership, BEAM ja Kenian Kenian yksityissektorin allianssi (KEPSA).

Kenialaisia yrityksiä kiinnosti kaupallinen yhteistyö suomalaisyritysten ja – yliopistojen kanssa, etenkin informaatioteknologian, opetuksen, terveyden ja veden aloilla..

Suomalaiselle osaamiselle oli selvästi kysyntää, ja tapahtuman suosio ylitti odotukset. Tilaisuus poiki lukuisia uusia kaupallisia yhteistyöaloitteita, joista tällä hetkellä neuvotellaan.

Kiberan garfiittimaalarit loivat afrikkalaisen Suomi-neidon. Kuva: Sami Husa.

Kestäviä ratkaisuja innovaatioilla

Suurlähetystö järjesti YK:n lastenavun järjestön Unicefin kanssa tapahtuman, jossa etsittiin uudenlaisia toimintamalleja kestävän kehityksen tavoitteiden (SDG) käytännön ratkaisuihin. Mukana oli erityisesti yksityissektorin ja yliopistojen edustajia Suomesta ja Keniasta sekä kansainvälisistä järjestöistä.

Lapsiin ja nuoriin keskittyneessä tapahtumassa painotettiin teknologian ja innovaatioiden merkitystä  kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Ratkaisut vaativat paitsi rahoitusta, myös uusia ideoita ja kumppanuuksia.

Kestävän kehityksen tavoitteet tarjoavat myös liiketoimintamahdollisuuksia. Maailman haasteita ei ratkaista ainoastaan perinteisellä kehitystoimilla, vaan ne vaativat yksityisen sektorin asiantuntemusta ja investointeja.

Koodibussi rantautui Keniaan

Saharan eteläpuoleisen Afrikan Suomen suurlähetystöjen yhteinen Suomi 100 -hanke koodibussi (CodeBus Africa) saapui Keniaan innovaatioviikon aikana. Työpajoissa tytöt ja pojat oppivat koodaamisen alkeet päivässä musiikkiin perustuvalla ohjelmistolla.

Ohjaajat ja koodauksen alkeet oppineet koululaiset koodibussin edessä. Kuva: Sami Husa.

Nuorisotyöttömyys on iso ongelma Keniassa, ja moni nuori ei saa mahdollisuuksia oppia digitalisoituvan maailman perustaitoja. Hanke avaa uusia ikkunoita afrikkalaisille nuorille tarjoamalla heille mahdollisuuden kokeilla koodaamista.  Koodibussin tavoitteena on nostaa etenkin afrikkalaisten tyttöjen kiinnostusta teknologiaan, ja vähintään puolet työpajojen osallistujista ja kouluttajista ovat tyttöjä.

Koodibussi sai valtavan mediakiinnostuksen Keniassa.  Viikon päätyttyä noin 150 kenialaista tyttöä ja poikaa oli päässyt tutustumaan koodaamiseen ensimmäistä kertaa   –  ja ehkä joku heistä tulee kehittämään seuraavan M-pesan.

Edustusto varmistaa hankkeen jatkuvuuden rahoittamalla sen jatkoa Tunapanda- järjestön kautta. Näin moni muukin kenialainen nuori saa mahdollisuuden.

Suomen suurlähetystö Nairobi

kauppa
kestävä kehitys
tietoyhteiskunta