Muutoksia Suomen kahdenvälisissä sijoitussuojasopimuksissa

Suomella on 67 voimassa olevaa kahdenvälistä sijoitussuojasopimusta. Jotkut näistä sopimuskumppanimaista tarkastelevat uudelleen ulkomaisia sijoituksia koskevaa politiikkaansa.

Tärkeä kauppakumppani Intia on irtisanonut lähes kaikki kahdenväliset sijoitussuojasopimuksensa. Suomen osalta Intia irtisanoi maidemme kahdenvälisen sopimuksen 1.8.2018, joten sopimustekstin mukaisesti sopimus on voimassa vielä 31.7.2019 asti. Tämänkin jälkeen ennen kyseistä päivämäärää tehdyt sijoitukset saavat sopimuksen mukaista suojaa vielä 15 vuoden ajan. EU on käynyt  Intian kanssa vapaakauppaneuvotteluja, sisältäen investointisuojan, mutta neuvottelut eivät ole edenneet.

Aiemmin Ecuador irtisanoi sijoitusten suojaamista koskevan kahdenvälisen sopimuksen Suomen kanssa vuonna 2010 ja se on voimassa ennen 16.12.2011 tehtyjen sijoitusten osalta 15.12.2021 saakka. Myös Ecuadorin tapauksessa Suomen sopimuksen irtisanominen liittyi maan kaikkien muidenkin sijoitussuojasopimusten irtisanomiseen.

Euroopan unionin tuomioistuin antoi päätöksensä ns. Achmea-asiassa maaliskuussa 2018. Kyseessä oli Saksan liittovaltion ylimmän tuomioistuimen tekemä ennakkoratkaisupyyntö, jossa ratkaistavana oli kysymys siitä, onko kahden EU-jäsenvaltion (Alankomaiden ja Slovakian) välillä sovellettavaan, ennen toisen sopimusvaltion unioniin liittymistä tehtyyn kahdenväliseen sijoitussuojasopimukseen sisältyvä välityslauseke Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) vastainen. Tuomioistuimen mukaan SEUT 267 ja 344 artiklaa on tulkittava siten, että ne ovat esteenä EU-jäsenvaltioiden välillä tehtyyn sijoitussuojasopimukseen sisältyvän välityslausekkeen kaltaiselle määräykselle.

Suomella on kahdenväliset, tämän kaltaisen välityslausekkeen sisältävät sijoitussuojasopimukset yhteensä 11 EU-jäsenvaltion kanssa: Bulgaria, Kroatia, Latvia, Liettua, Puola, Romania, Slovakia, Slovenia, Tshekki, Unkari ja Viro.

Lisätietoja: taloudellisten ulkosuhteiden osasto, kauppapolitiikan yksikkö (TUO-10), kaupallinen neuvos, OTT Maria Pohjanpalo, puh. +358 295 351 277 ja lähetystöneuvos Petteri Kotilainen, puh. +358 295 351 719.