Förändringens krafter möttes i Tanzania

Helsingforsprocessen samlade både Helsingforsgruppen och medborgarorganisationernas globala medborgarplattform, där även finländska organisationer ingick, i Dar es Salaam förra veckan. Man hoppas nu på en allians mellan likasinnade regeringar, riksdagsledamöter, medborgarorganisationer och företag för att åstadkomma förändringar.

I en ojämlik värld behövs en allians för förändring – Alliance for Change – till vilken man nu söker nya aktörer. Helsingforsprocessen söker nya och genomförbara lösningar på den globala förvaltningens problem genom att förena nord och syd, liksom ESSK i tiderna förenade öst och väst. Det att Finlands och Tanzanias utrikesministrar deltar gör att Helsingforsprocessen tas på större allvar, konstaterades i diskussionen.

Utrikesminister Erkki Tuomioja ansåg att Helsingforsgruppens möte var lyckat, trots att man enligt honom även har haft orealistiska förväntningar på Helsingforsprocessen. ”Helsingforsprocessen strävar efter globalt partnerskap som kan ta sig an de allra mest akuta utvecklingsproblemen och genomföra FN:s millenniemål”, sade Tuomioja.

”Bruttonationalinkomsten och andelen av världshandeln i länderna söder om Sahara har sjunkit. Trots att många afrikanska länder som bäst genomför betydande reformer åsidosätts de samtidigt från globaliseringen. De tystas röster både i söder och i norr måste ges utrymme. Endast så kan vi framskrida mot en global demokrati”, konstaterade Tanzanias utrikesminister Jakaya Kikwete. Enligt honom innebär mötena i Dar es Salaam en utmaning för Helsingforsprocessen att söka ett nytt, mera övergripande tänkesätt och påskynda demokratiseringen av de globala institutionerna.

Helsingforsprocessen, som inleddes av Finland och Tanzania, bottnar i de starka särskilda banden mellan länderna, som grundar sig på ett nästan 40 år långt utvecklingssamarbete. Även det livliga samarbetet mellan medborgarorganisationer i Finland och Tanzania påskyndade inledandet av processen.

Helsingforsprocessen till gräsrotsnivå

Hur skall de marginaliserade länderna och grupperna fås med i utvecklingen, dryftade den globala medborgarplattformen. Vid diskussionen avvek uppfattningarna om globaliseringen i norr och söder tydligt från varandra – norr ansågs ha möjligheterna, söder utmaningarna och hoten. De tanzaniska organisationerna var särskilt oroade över hur Helsingforsprocessen skall tas ned på gräsrotsnivå och hur den mest avlägsna byns röst skall göras hörd. Man frågade hur de lokala människornas röst skall säkerställas och vem som representerar dem och var?

Enligt medborgarorganisationerna är en effektivare och samtidigt mer demokratisk global förvaltning en svår ekvation. Helsingforsprocessen utgår från att alla är viktiga aktörer i den globala förvaltningen – kvinnor, barn och de allra mest marginaliserade grupperna. De mest hotade samfunden är både Helsingforsprocessens förmånstagare och dess förändrande kraft.

Trots att det utvecklingsbistånd som Afrika får har ökat betydligt under de senaste åren är biståndet fortfarande inte tillräckligt för att millenniemålen skall kunna uppnås. De tanzaniska organisationerna gav biståndsgivarna en lång kravlista vid mötet.

Enligt utrikesminister Erkki Tuomioja är det inte tillräckligt med bara en höjning av utvecklingsbiståndet för att lösa problemen. Han uppmanade de afrikanska länderna att kraftigt engagera sig för partnerskap, ägarskap, god förvaltning, demokrati och korruptionsbekämpning.

Optimism behövs

Helsingforsgruppens medlem Clare Short erkände att hon funderat över om Helsingforsprocessen faktiskt har möjligheter att påverka förändringsprocessen. ”Helsingforsprocessen kommer antingen att leda till verkliga resultat eller inte, slutresultatet beror på oss. Det som är säkert är att om ingenting görs kommer vi att stöta på allvarliga problem inom de kommande årtiondena”, bedömde hon.

Enligt Short översvämmas den internationella debatten av pessimism och besvikelse över framstegen. ”I såväl de fattiga som de rika länderna är människorna oroliga över sin framtid och optimism behövs.” Enligt henne är Helsingforsprocessens huvudsakliga uppgift att ingjuta framtidstro där sådan inte finns. Det är förståeligt att när det går dåligt för Afrika, går det inte bättre för norr”, betonade Short.

Deltagarna i mötena i Dar es Salaam var nöjda med att det är fråga om en process som förutom en rapport även leder till konkreta slutresultat. De internationella avtalen om minskad fattigdom, miljöskydd och ökad säkerhet har redan ingåtts – problemet ligger i att följa dem. Vid mötena kom man överens om att endast främja mål som man redan kommit överens om på det internationella planet, de viktigaste av dessa är FN:s millenniemål.

Outi Einola-Head

























Helsingforsprocessen(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Global.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)