Mosambikin ylimmän tilintarkastustuomioistuimen varainkäytössä epäselvyyksiä

Asiasta tehdään jatkoselvityksiä. Mikäli väärinkäytöksiä ilmenee, käynnistetään neuvottelut varojen palauttamiseksi.

Suomen tukemalle Mosambikin ylimmälle ulkoiselle tilintarkastustuomioistuimelle (Tribunal Administrativo, TA) on tehty ulkoinen tilintarkastus koskien vuoden 2012 tilejä.

Tilintarkastus paljasti epäselvyyksiä tuomioistuimen varainkäytössä. Tilintarkastuksen löydösten valossa on päätetty, että asiasta tehdään jatkoselvityksiä. Mikäli väärinkäytöksiä ilmenee, käynnistetään neuvottelut varojen palauttamiseksi. 

Tuomioistuimen työtä pidetään arvokkaana sekä julkisten varojen käytön valvomisen, kansalaisten tiedonsaannin että kehitysyhteistyövarojen valvomisen kannalta. Tästä syystä se on nähtävä esimerkin antajana muulle valtionhallinnolle Mosambikissa, ja sen mahdollisiin omiin rikkeisiin varainkäytön suhteen suhtaudutaan erityisen vakavasti.

Suomi on yhdessä muiden avunantajien (Ruotsi, Alankomaat, Saksa) kanssa tukenut tuomioistuimen kapasiteetin vahvistamista vuodesta 2007. Suomen rahoitus on vuosina 2007–2012 ollut yhteensä kolme miljoonaa euroa. Tuella on pyritty kasvattamaan tuomioistuimen osaamista ja toimintakykyä sekä roolia valtion tilien tarkastajana.

Tuomioistuin on saanut toimensa johdosta usein positiivista palautetta kansainväliseltä yhteisöltä, talousasiantuntijoilta, kansalaisyhteiskunnalta ja medialta. Sen vaikutus nähdään erityisesti väärinkäytöksiä ennaltaehkäisevänä.

Tilintarkastuksen keskeisimmät havainnot koskevat suorahankintoja (kilpailuttamatta jättämistä ei pidetty perusteltuna 36 prosentissa kaikista hankinnoista), kilpailuttamatta tehtyä sopimusta kansallisen lentoyhtiön LAM:n kanssa (sopimuksen arvo vuodelta 2012 oli noin 1,5 miljoonaa euroa) ja tuomioistuimen työntekijöille ja johtokunnalle maksettuja etuisuuksia (muun muassa sisäisistä konsultaatioista), joita tilintarkastajat eivät pitäneet perusteltuina.

***

Lisätty uutisluokitus 3.6.2014