Förskingring avslöjad vid Moçambiques undervisningsministerium – biståndsgivarna kräver utredningar

Vid Moçambiques undervisningsministerium har avslöjats en tämligen omfattande förskingring av medel.

Några tjänstemän, vilkas identiteter redan är kända, har öppnat illegala lönekonton och möjligen lyckats försnilla så mycket som hundratusentals euro under flera års tid (uppskattningsvis 125 000 euro under år 2012). Förskingringen påbörjades år 2006.

Uppenbarligen har också tjänstemän som svarar för löneutbetalningen vid finansministeriet, som godkänt de illegala utbetalningarna, deltagit i operationen. Försnillningen har skett på central nivå. Enligt uppgifter upptäcktes det hela när banken som förvarade pengarna fattade misstankar och tog kontakt med undervisningsministeriet. Nu utreds förskingringen av undervisningsministeriets egen kontrollenhet och av centralmyndigheten för bekämpning av korruption.

Biståndsgivarsamfundet tog upp saken med Moçambiques utrikesminister den 25 februari och kommer att följa med utredningen noggrant. Finland har understrukit att saken bör redas ut snabbt och grundligt. Britannien, som leder gruppen som stödjer undervisningssektorn, har redan tagit itu med saken. Det stöd som Finland ger till undervisningssektorn används inte till löner.