Revisionen av Moçambiques skogsprojekt klar

Utgående från revisionen har Finland lämnat in en utredningsbegäran till den behöriga myndigheten i Moçambique.

Den slutliga revisionen av Moçambiques nationella skogprograms stödprojekt (SUNAFOP) är klar.

Revisionen genomfördes på grund av brister i den interna kontrollen och misstankar om missbruk. Utrikesministeriet informerade om detta i oktober 2012.

Utvecklingsminister Heidi Hautala konstaterar:

”Även om jag tillkännagav att finansieringen av projektet upphör när jag besökte Moçambique i oktober ifjol, är det viktigt att reda ut oklarheterna grundligt. Nu övergår utredandet till Moçambiques myndigheter, men vi följer naturligtvis noggrant med hur ärendet förlöper.”

Sammandragsrapporten av skogsprojektet SUNAFOP:s specialrevision består av 3 separata revisoner och omfattar finansieringen av projektens fältfunktioner under åren 2010–2011, det vill säga 2,115 miljoner euro.

Fynd av tre slag

Revisionsbyrån KPMG anser att av alla utgifterna utgjorde 1,34 miljoner euro sådana kostnader som man beslöt att granska närmare.

Fynden har delats in i tre kategorier. I den första gruppen finns utgifter som inte kan anses vara kostnader för projektet (409 248 euro) och i den andra gruppen utgifter som delvis kan betraktas som projektutgifter (341 192 euro). Den tredje kategorin består av utgifter som, efter att man fått en utredning av Moçambiques jordbruksministerium, kan anses vara projektkostnader (589 772 euro).

Fynden handlar till största delen om att brister i den interna kontrollen har gett möjligheter att använda medel inom jordbruks- och skogssektorn till annat än funktionerna i skogsprojektets arbetsplan.

Till den första gruppen räknas uppenbarligen också klara fall av missbrukade medel.

Officiell utredningsbegäran inlämnad

Utgående från revisionen har Finland den 13 maj 2013 lämnat in en utredningsbegäran till den behöriga myndigheten i Moçambique.

Utredningsprocessen kan ta flera månader. När den är klar kommer Finland att förhandla om återbetalning av de medel som har använts i fel syfte.

Missbruksmisstankarna uppstod på våren 2011. Finland frös därför sina utbetalningar i juni 2011 och inledde den första specialrevisionen.

På grund av de oklarheter i verksamheten som kom i dagen beslöt utrikesministeriet att upphöra med sitt understöd till programmet (som kanaliserades via Moçambiques jordbruksministerium) i oktober 2012.

Tässä palvelussa myös