Hur har UM utvecklat sin krisberedskap efter tsunamin 2004?

10 punkter:

  1. Utrikesministeriets dejourering är dygnet runt beredd att reagera på eventuella katastrofer som inträffar utomlands och vid behov att inleda krisåtgärder.
  2. Vid utrikesministeriet finns ett lägesbildsrum som fungerar som operativ ledningscentral som snabbt aktiveras i undantagstillstånd. Den allmänna ledningen och situationsbilden vid en krissituation finns på en plats.
  3. Vid en krissituation har utrikesministeriet snabb beredskap att sända en specialutbildad konsulärt utryckningsteam för att undsätta finländare.
  4. Vid ministeriet har det bildats ett kristeam vars uppgift är att upprätthålla en teknisk och operativ krisberedskap samt ordna beredskapsövningar tillsammans med Finlands utlandsbeskickningar och andra myndigheter.
  5. Kommunikationen mellan utrikesministeriet, Finlands beskickningar och teamen som sänds ut för krisuppdrag har förbättrats betydligt.   
  6. Utrikesministeriet utbildar kontinuerligt beskickningarnas personal inför krissituationer. Det ordnas över 100 olika krisövningar per år.
  7. Alla Finlands utlandsbeskickningar har kontinuerligt uppdaterade beredskaps- och evakueringsplaner för eventuella undantagstillstånd.
  8. Kriskommunikationen spelar en mångsidigare roll än tidigare i skötseln av krissituationer. Snabba reaktioner i krävande situationer framhäver i synnerhet webbkommunikation och möjligheterna med sociala medier.
  9. UM erbjuder en elektronisk reseanmälningstjänst för medborgare som vill meddela ministeriet om sin utlandsresa och Finlands beskickningar i mållandet (www.reseanmalan.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)). De som har gjort anmälan kan varnas om akuta farosituationer samt nås snabbare om en krissituation uppstår.
  10.  Utrikesministeriets samarbete med internationella aktörer har effektiviserats. Samordningen mellan EU-medlemsländer samt mellan de nordiska länderna i konsulära krissituationer har förbättrats avsevärt. EU-medlemsländerna idkar ett aktivt samarbete för att dela lägesbilder samt för att undsätta unionens medborgare och för att vid behov evakuera dem.