Miten Tansaniassa selvitettiin taloushallinnon pulmia

Kehitysyhteistyön toteutuksessa eteen tulevista riskeistä monet liittyvät taloushallinnon ongelmiin, joiden taustalla on osaamisen puute. Tansaniassa siihen törmättiin maan viestintäministeriön vastuulla olevassa hankkeessa.

Suomi rahoittaa Tansaniassa TANZICT-hanketta, joka tähtää maan tietoyhteiskunnan ja innovaatiokyvyn kehittämiseen. Elokuussa 2011 käynnistyneen hankkeen kokonaistuki on viisi miljoonaa euroa. Hankkeen kahden osa-alueen – it-politiikan kehittämisen sekä viestintäministeriön vahvistamisen – tuki ohjataan Tansanian omien hallintojärjestelmien kautta. Toimeenpanosta vastaa Tansanian viestintäministeriö, jolle varat siirtää maan valtionvarainministeriö.

Hankkeen käynnistämistä seuraavana vuonna havaittiin ongelmia näiden osa-alueiden toteutuksessa, kertoo yksikön päällikkö Helena Airaksinen Afrikan ja Lähi-idän osastolta.

Kolmas osa-alue, innovaatioyhteistyö yksityissektorin kanssa on edennyt hyvin ja synnyttänyt uusia yrittäjäyhteisöjä Tansaniassa. Sen toteutuksesta vastaa suomalainen konsultti.

"Koskaan emme voi täysin estää inhimillisen edun tavoittelua. Mitä vahvempi järjestelmä on, sitä paremmin tällainen toiminta pystytään estämään", yksikön päällikkö Helena Airaksinen painottaa. Kuva: Marja-Leena Kultanen

Miten epäselvyydet huomattiin?

"Viestintäministeriön tehtävänä on raportoida sen vastuulla olevien osa-alueiden toimeenpanosta ja määrärahoista. Koska ministeriön raportit varojen käytöstä olivat syksyllä 2012 useita kuukausia myöhässä, päätimme teettää hankkeen hallinnosta toiminnan ja tilintarkastuksen."

Miten asiaa on selvitetty?

"Toiminnan ja tilintarkastus teetettiin KPMG:llä alkuvuodesta 2013 samaan aikaan kuin hankkeen väliarviointi. Tarkastuksessa arvioitiin varojen käyttöä ja tilityksiä. Samalla KPMG analysoi toiminnan kustannustehokkuutta, ohjeiden noudattamista ja antoi suosituksia taloushallinnon parantamisesta.

Puutteita löytyi niin vastuuministeriön budjetoinnissa, käteiskassan hoidossa, kirjanpidossa, raportoinnissa kuin kustannustehokkuudessa ja suorituskyvyssä."

Kuinka paljon rahaa on käytetty ei-hyväksyttävästi?

"Viestintäministeriöllä oli hankkeen toimeenpanoa varten käytössään 249 000 euroa, josta epäselviä kustannuseriä on yhteensä noin 53 000 euroa.

Toinen Suomen maksama erä 350 000 euroa ei ollut vielä siirtynyt Tansanian valtiovarainministeriöstä viestintäministeriölle."

Mitä ulkoministeriö teki?

"Jäädytimme varojen siirron vastuuministeriölle siihen asti kunnes taloushallinnon epäselvyydet saadaan selvitettyä. Tilintarkastusta on käsitelty yksityiskohtaisesti viestintäministeriön kanssa useaan otteeseen.

Viestintäministeriö on sitoutunut maksamaan takaisin kaikki epäselvät kustannuserät. Niistä suurimmat liittyvät palkanlisiin, joita on maksettu Tansanian valtion virkamiehille, kun nämä ovat hoitaneet TANZICT-hankkeeseen liittyviä erityistehtäviä.

Toinen suurehko Tansanian hallituksen maksettavaksi kuuluva kuluerä ovat muun muassa Suomeen tehdyistä opintomatkoista maksetut päivärahat. Vaikka ne on maksettu Tansanian hallituksen matkustussääntöjen mukaan, ne poikkeavat huomattavasti Suomen vastaavista korvauksista.

KPMG:n tarkastuksen pohjalta on sovittu toimista, joiden avulla kehitetään viestintäministeriön järjestelmiä ja käytäntöjä. Kehitystyö on tärkeä osa ministeriön osaamisen vahvistamista."

Mistä epäselvyydet johtuivat?

"Taloushallinnon puutteiden päällimmäisenä syynä oli se, että hankkeen taloushallinnosta vastaavan työntekijän rekrytointi oli viivästynyt, eivätkä taloushallintoa hoitaneet ministeriön kirjanpitäjät tunteneet hankkeen sisältöä ja periaatteita, joita Tansanian ja avuantajien kehitysyhteistyössä noudatetaan. "

Miksi käytettiin Tansanian järjestelmiä?

"Yhteisrahoitus ja Tansanian omien järjestelmien käyttö antaa viranomaisille paremmat mahdollisuudet puuttua ongelmiin ja kehittää järjestelmiään. Pidämme myönteisenä sitä, että Tansanian parlamentti ja valtion tilintarkastusviranomaiset tarttuvat aiempaa vahvemmin väärinkäytöksiin. Muutama vuosi sitten usea ministeri joutui eroamaan tehtävästään, koska heidän hallinnonalojensa varainkäyttöön liittyi epäselvyyksiä.

TANZICT-hankkeen taloushallinnon tarkastuksessa esiin tulleet asiat ovat tyypillisiä kehitysmaiden julkisen taloudenhoidon ongelmia."