Miten innovaatioilla voidaan edistää kestävää kehitystä?

Start-up -yrittäjät ja YK:n edustajat kohtasivat Suomen järjestämässä sivutapahtumassa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokousviikolla. Accelerating Innovation – Empowering Women and Girls -aamiaisella pohdittiin, miten yritystoiminnan ja innovaatioiden avulla edistetään kestävää kehitystä sekä parannetaan naisten ja tyttöjen asemaa.

Suomen kumppaneina sivutapahtumassa olivat Tansania, YK:n lastenrahasto UNICEF sekä tasa-arvojärjestö UN Women. Tapahtuma oli jatkoa UNICEFin kanssa järjestetylle Global Innovations for Children and Youth Summit -konferenssille, joka kokosi yli 500 osallistujaa Helsinkiin marraskuussa 2015.

Tapahtumassa puhunut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen korosti, että yritysten osaamista ja investointeja tarvitaan kehitysmaissa enemmän kuin koskaan aiemmin. Globaalit haasteet ja kestävä kehitys voidaan nähdä myös valtavana bisnesmahdollisuutena ja startup-yritysten rooli on nykytaloudessa tärkeä. ”Kukaan ei olisi 10 vuotta sitten uskonut, mikä merkitys näillä yrityksillä tänä päivänä Suomessa on.”

Uudella teknologialla muutosta naisten asemaan

UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka peräänkuulutti uusia tapoja parantaa naisten asemaa. Esimerkiksi matkapuhelimet ovat osoittautuneet tällaiseksi muutosvoimaksi, hän totesi.

UNICEFin varapääjohtaja Omar Abdi kertoi järjestönsä pyrkimyksistä ottaa käyttöön uutta teknologiaa. UNICEFin U-Report mobiilipalvelulla on yli kaksi miljoonaa käyttäjää, jotka voivat palvelun avulla raportoida epäkohdista yhteisöissään ja vaikuttaa päätöksentekijöihin.

Suomi ja Tansania ovat vuodesta 2011 työskennelleet yhdessä Tansanian ICT-sektorin kehittämiseksi TANZICT-hankkeen kautta. Se on yksi monista Suomen useista hankkeista innovaatioiden ja kasvuyrittäjyyden edistämiseksi kehitysmaissa. Tansanian talous kasvaa voimakkaasti, mutta talouskasvun hyödyt eivät vielä jakaannu tasan. Maan terveysministeri Ummy Mwalimu totesikin omassa puheenvuorossaan, että naisten taloudellinen voimaannuttaminen ja naisyrittäjyys ovat Tansanialle prioriteetteja.

50 start-up-yrittäjää kehitysmaista Slushiin

Paneelikeskustelussa olivat mukana Slushin toimitusjohtaja Marianne Vikkula, tansanialaisen Ubongo Kids-yrityksen perustaja Doreen Kessy, Youth for Technology-säätiön Njideka Harry sekä kenialainen yrittäjä Wanjiru Waweru Waithaka. Keskustelua moderoi UNICEFin Chris Fabian.

Marianne Vikkula totesi Slushin olevan opiskelijataustainen liike, joka auttaa yritysten perustajia kasvuun.  Slush tuo ulkoministeriön kanssa marraskuun lopulla 50 kehitysmaiden start-up-yrittäjää Suomeen. 20 kilpailussa 20 maassa valitut yrittäjät saavat matkalta tukea, verkostoja ja valmennusta kasvuun.

Kahdesti Slushissa käynyttä Doreen Kessyn Ubongo Kidziä voisi kuvailla Tansanian Rovioksi. Yritys tavoittaa muun muassa matematiikkaa ja kieliä opettavien animaatioidensa kautta noin viisi miljoonaa kotitaloutta Itä-Afrikassa, ja yritys kasvaa vauhdilla. Kessy painotti yrittäjyyden merkitystä naisille: ”Se on paitsi tie ulos köyhyydestä, tie ulos sosiaalisista ongelmista”.

Paneelissa nostettiin esiin epäonnistumisten positiivinen puoli. ”Koulut ja kodit eivät kannusta tyttöjä riskinottoon ja epäonnistumisia pelätään. Yrittäjyyttä ei synny ilman näitä”, totesi Marianne Vikkula.

Keskustelijat kannustivat poliitikkoja kuuntelemaan omien maidensa yrittäjiä. ”Tulkaa käymään ja keskustelemaan, ymmärtäkää ongelmiamme, tehkää yhteistyötä” Njideka Harry pyysi.

YK
kestävä kehitys