Vilka är de viktigaste frågorna vid handelsförhandlingar?

Finlands målsättning med partnerskapsavtalet för handel och investeringar mellan EU och USA är att tillträdet till marknaden för de europeiska företagen ska förbättras, detta genom att handeln med varor och tjänster frigörs samt genom att USA:s offentliga anskaffningar i större utsträckning öppnas för konkurrens. Under hela förhandlingsrundan fäster Finland särskild uppmärksamhet vid öppenhet och insyn. I detta informationspaket finns detaljerade mål för olika förhandlingsområden samlade.

Avtalet eftersträvar en ambitiös, omfattande och ömsesidig handelsfrihet. Det inkluderar tre huvudförhandlingsområden: tillträde till marknaden, frågor om reglering och icke-tariffära handelshinder samt globala regler.

I förhandlingarna har man som mål att framskrida med stram tidtabell, men man har inte uppställt någon tidsfrist för när förhandlingarna ska avslutas. För 2014 planeras fem förhandlingsrundor. Med all sannolikhet strävar man till att avsluta förhandlingarna under Obamas presidentperiod.

Multilaterala förhandlingar har alltid prioriterats av Finland. Eftersom världshandelsorganisationen WTO:s Dohanrunda dragit ut på tiden har de bilaterala och regionala avtalens betydelse ökat. Regionala och bilaterala arrangemang kompletterar WTO-avtalen.

Läs mer:

kauppa