Missiona puolustaa ihmisoikeuksia verkkoympäristössä – Suomi järjestää virtuaalisen Freedom online -konferenssin

Suomi on toiminut vuonna 2021 internetvapauksia edistävän Freedom Online Coalitionin (FOC) puheenjohtajana. Puheenjohtajamaana Suomi järjestää 30.11.-3.12.2021 virtuaalisen Freedom Online -konferenssin, joka juhlistaa koalition 10-vuotista taivalta. Konferenssi huipentuu ulkoministeri Pekka Haaviston isännöimään FOC-maiden virtuaaliseen ministerikokoukseen.

Konferenssi tuo yhteen 34:n FOC-jäsenmaan lisäksi ihmisoikeus-, internet- ja digitalisaatiokysymysten asiantuntijoita kansalaisjärjestöistä, yrityksistä ja tutkimuslaitoksista keskustelemaan siitä, miten parhaiten yhdessä edistää vapaata, kaikille avointa, saavutettavaa ja turvallista internetiä 2020-luvulla.

Avoimuus, saavutettavuus, osallisuus

FOC:n perustamisen jälkeen (2011) internetin käyttäjien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Digitaaliset teknologiat tarjoavat yhä enemmän mahdollisuuksia esimerkiksi tiedonvaihtoon ja ihmisten väliseen kanssakäymiseen. Internettiin pääsystä on tullut välttämätöntä palveluiden saatavuuden sekä taloudellisen ja yhteiskunnallisen osallistumisen näkökulmasta. Samalla isolla osalla maailman väestöä ei ole pääsyä verkkoon ja digitaalisiin teknologioihin. Joka vuosi verkkojen toimintoja ajetaan alas poliittisin tarkoitusperin ja uusia teknologioita hyödynnetään poliittiseen sortoon ja taloudellisen edun tavoitteluun. FOC:n missio puolustaa ja edistää ihmisoikeuksia verkkoympäristössä on 2020-luvulla ajankohtaisempi kuin koskaan ennen.

10-vuotisjuhlakonferenssin teema on "Avoimuus, saavutettavuus ja osallisuus – Ihmisoikeudet verkossa 2020-luvulla".  Ohjelma kattaa paneelikeskusteluja, joissa paneudutaan muun muassa internetiin pääsyyn ja digitaaliseen yhdenvertaisuuteen, tekoälyn kehittämiseen sekä kyberturvallisuuteen ja autoritaaristen hallintojen tuomiin haasteisiin.

 

Janette Sorsimo-Kimmo, ulkoministeriön ihmisoikeuspolitiikan yksikkö

janette.sorsimo-kimmo(at)formin.fi